250 BİN MARUL FİDESİ TOPRAKLA BULUŞUYOR

 

Düzce genelinde marul yetiştiriciliği yapan 92 çiftçiye maliyetinin %75'inin Bakanlık, %25'inin ise çiftçinin karşıladığı Maritima ve Kanaryole çeşitlerinden oluşan toplam 250 bin adet marul fidesi dağıtımı yapıldı.

Düzce'de 120 dekar alanda 309 adet sera ile yıllara göre değişkenlik göstermekle birlikte Domates, Biber, Taze fasulye, Hıyar ve Marul da örtüaltı yetiştiriciliği yapılarak 1.436 ton sebze üretimi gerçekleşmektedir.

Marul fidesi dağıtım töreninde, tarımın ve güvenliğin toplumların geleceği açısından vazgeçemeyeceği konular olduğunu dile getiren Düzce Valisi Selçuk Aslan “sofrada ekmek küçülmeye başlarsa insanlar arasında rekabet artar, insanlar arasında kavga başlar. Onun için gıda güvenliği arzı kıymetli. Sosyal devlet olarak sayın cumhurbaşkanımız recep tayyip erdoğan liderliğinde tarım sektöründe her zaman çiftçinin yanında bir sosyal politika devam etmekte bir çok ürün, yakıt,  tohum desteği ile çiftçi desteklenmekte" dedi.

Konuşmalarının devamında Vali Aslan “bugünde anlamlı bir etkinlikle bir aradayız. Sofralarımızda salataların vazgeçilmezi olan marul fidesini 92 çiftçimize dağıtıyoruz. Projenin %75'i tarım bakanlığımız tarafından, %25'i ise çiftçilerimiz tarafından karşılanmaktadır. İlimizde 216 ton üretim hacmi olan marulun 250 bin fide dağıtımı ile üretimi inşallah daha da arttıracağız. Memleketimizin kalkınması, sofrada bereketin artması açısından üretmek zorundayız. Daha verimli daha modern tarım yöntemleri geliştirirsek tezgahdaki gıda ürününün fiyatını da düzeltme şansımız olur. Onun için doğru tarımsal yöntemleri uygulamak zorundayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatında yer alan ifadesinde buyurduğu gibi ekilmemiş bir karış toprak bırakmamak zorundayız.  Bunun için hudutta memleketi vatanı bekleyen askerin çabası ne ise tarlada elinde çapası ile üretim yapan tarlasını imar eden çiftçinin çabası aynı kıymettedir. Bugünkü fide dağıtım törenimizin berekete vesile olmasını temenni ediyor hepinize hayırlı kazançlar dileklerimle saygıyla muhabbetle selamlıyorum" dedi.

Marul fidesi temin töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun “Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen 2024 yılı tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projeleri kapsamında “Marul Üretimini Geliştirme Projesi" ile %75 devlet hibeli vereceğimiz marullların çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlar getirmesini diliyorum" dedi.

İl Müdürü Uzun projenin Bakanlık katkısının 370.001 TL, çiftçi katkısının 125.000 TL olmak üzere toplam maliyetinin 495.001 TL olduğunu sözlerine ekledi.

Çiftçilerin emeğinin karşılığını fazlasıyla alacağı bir projeyi daha hayata geçirmekten büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Düzce Ziraat Odası Başkanı Aydın Topuz etkinlikte emeği geçen tüm kurumlara, iş birlikçilerine ve çiftçilere gönülden teşekkür ederek “bu dağıtım üretim gücümüzü pekiştirirken tarıma da olan inancımızı bir kez daha göstermektedir" dedi.

Tören çiftçilere marul fidelerinin dağıtımıyla sona erdi.