ÇOCUK HAKLARI PROTOKOLU YAPILDI

Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesinde belirtilen hakların çocuklara tanıtılması, çocuklar ve yetişkinler tarafından benimsenmesi ve bu bilinçle ülkemizde bu hakların amacına uygun ve doğru bir biçimde uygulanmasının sağlanmasına yönelik çözüm önerilerine ulaşmak amacıyla Düzce Valiliği’nde “Çözüm Önerileriyle Çocuk Hakları Protokolü” imzalandı.

Protokol öncesi program hakkında bilgilendirmede bulunan Üniversitemiz Okul Öncesi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özge Pınarcık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın projenin tüm masraflarını karşılayacağını söyleyerek Milli Eğitim Bakanlığı adına ise Milli Eğitim İl Müdürlüğü tarafından teknik destek verilerek internet sitesinin düzenlenmesi, iletişim ağının kurulması ve sürdürülmesine katkı sağlanacağını ifade etti. Protokol gereğince çocuk haklarına yönelik kongre düzenleneceğini ve ardından eylem planı oluşturulacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Pınarcık, Bakanlıklara, Düzce Valiliği’ne, Üniversitemize ve destek veren kurumlara teşekkür etti.

Çözüm Önerileriyle Çocuk Hakları Kongresi’ni çok önemsediğini dile getiren Düzce Valisi Zülkif Dağlı, üniversite-kamu işbirliği çalışmaları kapsamında düzenlenecek kongreyi, Üniversitemiz başta olmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün gerçekleştireceğini söyledi. Düzce’de kurumlarla işbirliği içerisinde yapılacak çalışmanın başarıya ulaşacağına inandığını ifade eden Zülkif Dağlı, projede emeği geçen kurumlara teşekkürlerini iletti.

Projenin Türkiye’de ilk defa Üniversitemiz öncülüğünde hayata geçirileceğini dillendiren Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, çalışmaların öğretim üyelerimiz rehberliğinde yürütüleceğini sözlerine ekledi. Üniversitemizin hem kamu hem de sanayi işbirliklerine çok önem verdiğinin altını çizen Rektörümüz, çocuk haklarının tüm yönleriyle değerlendirileceği kongreye katılımın ücretsiz olmasının, akademisyenlerin bilimsel çalışmalarını sunabilmesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Rektörümüz ilgili Bakanlıklara, Düzce Valiliği’ne ve kamu kurumlarına desteklerinden dolayı teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

Açılış konuşmalarının ardından imza törenine geçildi. Protokolü; Düzce Valiliği adına Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Üniversitemiz adına Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeki Yıldırım ve Milli Eğitim Bakanlığı adına İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit imzaladı.

Protokol kapsamında, alanında uzman bilim insanlarının bildirileri ile Düzce’de bir araya gelerek çocuk haklarının benimsenmesi ve uygulanması konusunda ortaya konulacak çözüm önerilerinin tartışılması amacıyla “Uluslararası Çocuk Hakları Kongresi” düzenlenmesi planlanıyor. Düzce’nin Akçakoca ilçesinde 2017 Ekim’inde gerçekleştirilmesi planlanan kongreye, çocuk hakları konusunda yetkin yurt içi katılımcılarla birlikte; Amerika Birleşik Devletleri, Slovak Cumhuriyeti, Romanya ve Tayland gibi yurtdışından yüzlerce akademisyen ve araştırmacı katılacak. Söz konusu kongreye; Bolu, Sakarya, Ankara, Kastamonu, Karabük, Zonguldak, İstanbul, Bursa, Yalova ve Kocaeli’den Çocuk Hakları Komite üyesi 2’şer çocuğun ve Çocuk Hakları İl Yetişkin Temsilcilerinin de katılması bekleniyor.

Programın planlama ve hazırlık aşamalarında Üniversitemiz Rektörlüğü ile Üniversitemiz Okul Öncesi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’yle işbirliği içerisinde hareket edecek.

Protokol sonrasında, Üniversitemiz öğretim üyelerinden ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkililerinden oluşan bir komisyon, kongrede sunulmak üzere gelen bildirileri inceleyerek değerlendirilmesi çalışmalarını yürütecek. Sunum yapacak araştırmacıların konaklama ve katılım ücreti giderlerinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından karşılanacağı kongrede, sunumu yapılan tüm bildiriler, Eğiten Yayınevi sponsorluğunda kitap haline getirilecek.

Uluslararası Çocuk Hakları Kongresi’nde akademisyenlerden ve çocuklardan elde edilen çözüm önerileri birleştirilerek çocuk haklarının duyurulması, yaygınlaştırılması, bu konuda insanların bilinçlendirilmesi ve aksayan yönlerin düzeltilmesine yönelik bir de eylem planı oluşturulacak. Hazırlanan eylem planının tüm Türkiye’de uygulanması adına Bakanlıklar tarafından gerekli çalışmaların yürütülmesi amaçlanıyor.

Konu ile ilgili detaylara; Üniversitemiz ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün oluşturduğu http://childrenrightscongress.duzce.edu.tr/ adlı internet sitesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İl Müdürlüğü internet sitelerinden ulaşılabiliyor.