DÜZCE İL TARIMDA MART AYI FAALİYETLERİ AÇIKLANDI

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü V. Hüseyin DİKMEN, 2023 yılı Mart ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

 

Bitkisel Faaliyetler

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projeleri Kapsamında 2022 Yılında Uygulanmaya Başlanan Projelerimizin Arazi Kontrolleri Yapıldı.

Melen Havzasında Bereketli Buğday Yetişiyor Projesi, Düzce Tarımsız, Salata Marulsuz Olmaz Projesi, Düzce'de Coğrafi İşaretli Kestane Balına Lezzet Katacak Kestane Bahçelerinin Tesis Edilmesi Projesi ve Ihlamur Kapama Bahçelere Dönüşüyor, Çiftçilerimiz Ekonomik Gelire Kavuşuyor Projesi kapsamında projelerde yer alan üreticilerimiz ziyaret edilerek arazi kontrolleri yapıldı.

Fındık Entegre Mücadele çalışmalarına devam edildi.

Üreticimize uygun çeşit seçimi, tekniğine uygun dikim, fındık hastalık ve zararlıları ve hasat konularında eğitimlere ve yerinde kontrollere devam edildi.

 

Örtü altı Entegre Mücadele kapsamında seralar incelendi.

Seralarda yetiştirilen ürünler incelendi, tespit edilen hastalık ve zararlılara bitki koruma ürünleri tavsiye edildi.

 

Bayilerimiz denetlendi.

İlimiz Merkez ve İlçelerinde bulunan Bitki Koruma Ürünleri, Tarım Alet ve Makineleri, Tohum ve Gübre Bayilerinin denetimine devam edildi.

 

Bitki Koruma Ürünleri Uygulayıcısı Eğitimi Düzenlendi.

Müdürlüğümüz toplantı salonunda 5 kişinin katılımıyla Bitki Koruma Ürünleri Uygulayıcısı Eğitimi düzenlendi.

 

İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Denetimleri Yapıldı.

İlimiz Merkez İlçesinde İyi tarım uygulamaları ve organik tarım kapsamında satış yerleri denetimleri yapıldı.

 

İlimizdeki Fidan ve Süs Bitkisi Üreticisi İşletmelerin Denetimleri Yapıldı.

 

Bağımlılıkla Mücadele Eğitimlerine Devam Edildi.

Bağımlılıkla mücadele eylem planı kapsamında İl genelinde köy ve mahalle muhtarlarına ve İlçe personellerine bağımlılıkla mücadele eğitim çalışmalarına devam edildi.​


 

Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Meralarda otlatma planı takip edildi.

İlimizdeki meraların otlatma planına uygun olarak otlatılıp otlatılmadığının belirlenmesi amacıyla meralar incelendi.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2023 yılı Mart ayı içerisinde il genelinde 31.907 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında Şap aşısı, 2.412 adet büyükbaş hayvana sığır brusellozu, 184 adet küçükbaş hayvana koyun keçi vebası aşısı, 385 küçükbaş hayvana koyun çiçeği aşısı ve 1.184 köpeğe kuduz aşısı uygulandı.

Ülkemizde görülen yeni tip şap hastalığı nedeniyle hayvan hareketleri yasaklandı, hayvan pazarı geçici olarak kapatıldı.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 28 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alındı müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmedi.

 

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizde 2.315 adet büyükbaş ve 366 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takıldı.

 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 12 adet büyükbaş hayvan ve 60 adet küçükbaş hayvan sevk edildi. 201 kanatlı sevk raporu ile 3.471.230 adet kanatlı sevki yapıldı. İlimizden diğer illere 5.262 kg karkas et sevki yapıldı. İhracat için işleme bölgesine 60.000 kg salyangoza Veteriner Sağlık Raporu düzenlendi.

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 149 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve sonrası muayeneleri yapılarak 42.752 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlandı.

 

Hayvancılık Desteklemeleri;

2022 yılı 1. Dönem Buzağı Desteklemesi kapsamında 3.123 işletmeye 7.409 buzağı için toplam 3.428.400 TL olan ödeme yapılmaya başlandı.

Hayvan Hastalık Tazminat Desteklemesi kapsamında 14 yetiştirici için 17 hayvan için toplam 717.475  TL destekleme işlemi gerçekleştirildi.

Anaç Koyun Keçi Desteklemesi kapsamında 93 yetiştiriciye 6.944 adet küçükbaş hayvan için 347.200 TL destekleme ödemesi yapıldı.

2022 yılı Sürü Büyütme ve Yenileme desteklemesi kapsamında 34 kişiye 925 küçükbaş hayvan için 185.000 TL destekleme işlemi gerçekleştirildi.

Arılı Kovan Desteklemesi kapsamında 757 yetiştiriciye 54.785 adet kovan arılı kovan için 1.577.140 TL ödeme yapıldı.

Atık Desteği kapsamında 6 kişinin 6 büyükbaş hayvanı için 8.400 TL ödeme yapıldı.

Hastalıktan Ari İşletmelere destek kapsamında 3 işletmenin 871 hayvanı için 449.700 TL ödeme işlemi yapıldı.

 

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Mart ayı içerisinde; 60 ton kara salyangozu sevki için kontroller yapıldı. 117 perakende ve iç su denetimi, 13 adet Amatör Balıkçılık Belgesi ve 16 adet Gerçek Kişi Ruhsat Tezkeresi düzenlendi. Gerçek Kişi Ruhsatı olmayan 15 kişiye, kişi başı 6.623 TL olmak üzere idari para cezası uygulandı.


 

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

655 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Mart ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 640, yem satışı yapan işyerlerinde 15 olmak üzere toplam 655 adet denetim yapıldı.

 

Alo Gıda 174 hattına gelen 14 şikâyet incelenmiş olup, olumlu sonuçlandı.

 

Ramazan Ayı Denetimleri yapıldı.

Ramazan Ayının başlamasıyla birlikte, rutin gıda denetimlerine ilave olarak tüketicilerin sağlıklı gıdaya ulaşmalarını temin etmek amacıyla denetimler yoğunlaştırıldı.

Bu kapsamda İl genelindeki; özellikle Ramazan Ayında vatandaşların yoğun olarak tükettikleri; ekmek/pide, unlu mamuller, tatlı, et ve süt ürünleri üretimini yapan imalathaneler başta olmak üzere, hurma ve bayram şekerlemelerinin de satışa sunulduğu gıda işyerleri gıda güvenilirliği bakımından denetlenmeye devam edilmektedir.

 

39 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. 

Gıda İhracatı için 23, izleme vb. programlar için 16 adet olmak üzere toplam 39 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin tamamının analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin gelen 13 tanesinin sonuçları uygun çıktı.

 

Gıda ve Yem İşletmelerine 47 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 47 tanesine işletme kayıt belgesi verildi.

 

İhracat İşlemleri

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Mart ayı içerisinde ihraç edilen 421 ton fındık ve ürünleri için 26 adet, 606 ton diğer gıda maddeleri için 27 adet, 637 ton kereste için 34 adet, 185.000 m2 ağaç kaplama ürünleri için 5 adet, 8.850 adet sandık için 9 adet ve 264 adet süs bitkileri için 1 adet olmak üzere toplam; 102 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir.

 

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi:

Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edildi.

14.2 Etap A iş planı kapsamında 2 kişinin 5.622,00 TL'lik hibe ödemesi bakanlığa gönderildi. Toplamda 465 kişiye 2.914.616,88 TL ödeme yapıldı.

14.2 Etap Kırsal Kalkınma Destekleri Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar kapsamında sözleşme imzalayan yatırımcıların proje takiplerine devam edildi.

14.2 Etap Kırsal Kalkınma Destekleri Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar kapsamında sözleşme imzalayıp yatırımını tamamlayan iki yatırımcının teminat mektupları iade edildi.

14.3 Etap Kırsal Kalkınma Destekleri Kırsal Ekonomik Altyapı yatırımları kapsamında 1091 başvurunun değerlendirmesi tamamlanarak bakanlığa gönderildi.

 

Kırsal Kalkınmada Uzman Ellerin Desteklenmesi Projesi

2023 yılı başvuru dönemi başlamış olup, başvurular 08 Mayıs 2023 tarihine kadar devam edecektir.

 

Arıcılık, İpekböcekçiliği, Kaz ve Hindi Yetiştiriciliği Yatırımları

 

Arıcılık Yatırımlarının desteklenmesi kapsamında verilen makine ekipmanlarının kontrolleri yapıldı.

 

Küçükbaş, Büyükbaş Hayvancılık Makine Ekipman Desteklemeleri

Küçükbaş, Büyükbaş Hayvancılık Makine Ekipman Desteklemeleri kapsamında verilen makine ekipman kontrolleri yapıldı.

 

Üretici Örgütleri

Üretici Örgütleri Genel Kurullarına ilişkin iş ve işlemler yapılmakta olup bir adet tarımsal kalkınma kooperatifinin genel kurulu yapıldı.

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2023 yılı Mart ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 32 adet parselin satışı, 60 intikal, 1 adet ifraz ve 3 yapı izinlendirme işlemi sonuçlandırılmıştır.

 

İlimiz Yığılca İlçesi Hacıyeri Köyünde Fındık Yetiştiriciliği Kursu açıldı

İlimiz Yığılca İlçesi Hacıyeri Köyünde 08.03.2023-03.04.2023 tarihleri arasında Fındık Yetiştiriciliği kursu yapıldı.

 

Kurum Müdürleri İstişare Toplantısı Düzenlendi

Bakanlığımız kuruluşları arasındaki koordinasyonun sağlanarak işbirliğinin artırılması amacıyla, Bakanlığımıza bağlı/İlgili/İlişkili kurumların illerdeki  yöneticilerinin  katıldığı Mart ayına ait İstişare Toplantısı düzenlenmiştir.

 

İl Kuraklık Eylem Planı

Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde 2023-2027 yıllarını kapsayan “ İl Kuraklık Eylem Planı" hazırlandı.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

 

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Mart ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Bakanlığımız tarafından tarım politikasının planlanması ile maliyet ve satış fiyatlarının sağlıklı tespitinin yapılabilmesi için oluşturulan Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumluları tarafından haftada iki gün olarak zincir/yerel market, komisyoncu ve üreticilerden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmaktadır.

Bu amaçla market fiyat izleme kapsamında 98 ürün, üretici fiyat izleme kapsamında 5 ürün, komisyoncu fiyat izleme kapsamında 55 ürüne ait verilerin girişi yapılmıştır.