Efteni Gölü nü Ziyaret Etti

 

 

DKMP #Düzce Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çevre düzenleme projeleri başarıyla tamamlanmasının ardından, DKMP 9.Bölge Müdürü Gültekin AKSAN, Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Sulak Alanı’nda Çevre Düzenleme Çalışmalarını İnceledi!

 

Düzce Doğayı Koruma ve Milli Parklar Şübe Müdürlüğü “Doğayı koruma çalışmalarımızla hem Efteni Gölü’nün biyolojik çeşitliliğini destekliyor hem de ziyaretçilerimize doğayla iç içe, daha konforlu bir alan sunuyoruz."dedi

 

Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası    

Efteni Gölü Ulusal Öneme Haiz Sulak Alanı: Efteni Gölü, Kara Avcılığı Kanunu ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği kapsamında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Sulak Alan statüsüne sahiptir. Merkez İlçeye bağlı Gölormanı, Paşakonağı, Kuşaçması ve Ballıca Köyleri ile Gölyaka İlçesine bağlı Hamamüstü ve Hacıyakup Köyleri Mevkiinde yer almaktadır. 1992 yılında "Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası" olarak 580 ha alanlı tesis edilmiş olup, 1995 yılında ise alan Bakanlık oluru ile 750 ha 'a genişletilmiştir. Son olarak 2005 yılında Bakanlar Kurulunun kararı ile 764 ha alanlı "Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" olarak ilan edilmiştir.

30.05.2018 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Olur'u ile de alan ülkemizin 46. Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan (8314 ha) olarak ilan edilmiştir.

Flora Bilgileri; Yapılan arazi çalışmaları ve literatür kaynaklarının taranması sonucunda 96 familya, 252 cins ve bu cinslere ait 351 takson tespit edilmiştir. Bu taksonlardan 98'si Avrupa Sibirya, 19'u Iran-Turan, 48'i ise Akdeniz fitocoğrafik bölgesine aittir. Bu taksonlardan 10'u tanesi endemik olup, 2 takson bölgesel endemiktir.

Düzce ve Efteni Gölü Sulak Alanı yakın çevresinde yer alan endemik bitki türleri Seseli resinosum Freyn & Sint. Lythrum anatolicum Leblebici & Seçmen (CR) ve Centaurea yaltirikii N. Aksoy, & A.Efe (CR) 'dir. 

Fauna Bilgileri Sucul ve Karasal Omurgasız Canlılar; Efteni gölü ve yakın çevresinde omurgasız türlerle ilgili yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilere göre 3 şube altındaki 4 sınıfa ait 6 takımdan 17 familyaya bağlı 47 türün varlığı belirlenmiştir. Balıklar; Gerçekleştirilen kapsamlı literatür taramasında, doğrudan Efteni Gölü'nün ihtiyofaunasını ele alan tek çalışmanın Keten (2009) tarafından gerçekleştirilen ve Efteni Gölü'nün omurgalı hayvan çeşitliliğinin araştırıldığı doktora tez çalışması olduğu saptanmıştır. Balı türü olarak  kullanarak 5 familyadan 10 balık türünün yayılış gösterdiğini belirlemiştir. Arazi çalışmaları ve literatür araştırmaları kapsamında proje alanında 14 balık türünün yayılış gösterdiği tespit edilmiştir. Kadıncık, turna, ot balığı, yayın bu türlerin başlıcalarıdır.

İki yaşamlılar (Kurbağalar); Efteni gölü ve yakın çevresinde arazi ve literatür çalışmalarında kuyruklu (Caudata) ve kuyruksuz kurbağa (Anura) takımından 4 familyaya ait 7 tür tespit edilmiştir. Bunlardan bazıları ova kurbağası, kuzey şeritli semender ve küçük semender. Sürüngenler; Efteni gölü ve yakın çevresinde arazi ve literatür çalışmaları sonrasında sürüngenlerden 2 takım, 5 familyaya ait 8 tür tespit edilmiştir. Bu türler aşağıda taksonomik olarak verilmiştir.

Efteni Gölü'nde yoğun bir popülasyonu olduğu tespit edilen Emys orbicularis (Benekli Kaplumbağa) türü IUCN tarafından NT (Near threatened) (Şu anda tehlikede olmayan fakat yakın gelecekte VU, EN veya CR kategorisine girmeye aday olan türler) kategorisinde olduğu belirtilmektedir.

Kuşlar; Çalışma alanımız kuş türleri bakımından önemlidir. İlk koruma statüsünü de "Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası" olarak almıştır. Literatür ve arazi çalışmaları sonucunda 16 takımdan 40 familyaya ait 154 tür tespit edilmiştir. Tespit edilen kuşlardan 52'si yerli 18'i kış göçmeni, 2'si kış göçmeni ve yerli, 66'sı yaz göçmeni ve 5'i alanı geçiş (transit) amaçlı kullanan türlerdir.

Başlıca kuşlar ise, yeşilbaş, sakar meke, çamurcun, çıkrıkçın, su çulluğu, saz delicesi, kıl kuyruk, kuğu, ak leylek, kara leylek, çeltikçi gibi türlerdir.

Kaynak Değerler; Sulak Alan ekosistemi, sulak alan manzarası, su kuşları, iskele Rekreasyon İmkanları; Rekreasyon amaçlı göl kenarında iskelenin bulunduğu mevcut alanda manzara seyri, sportif amaçlı olta balıkçılığı, az sayıda piknik masalarının bulunduğu piknik alanı, ahşap kuleden kuş gözlemciliği gibi belli başlı rekreasyon imkanları mevcuttur.