Fındık rekoltesinde inanılmaz düşüş! Uzmanlardan kiritik uyarı!!!

Bahar aylarında meydana gelen ani sıcaklık artışları, fındık ağaçlarının erken çiçek açmasına ve gece sıcaklıklarının düşmesiyle don riski altında kalmasına neden oluyor.Bununla birlikte, zararlı böceklerin etkisi de göz ardı edilmemeli; özellikle "Drakula" olarak bilinen "Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği" ve "kahverengi kokarca" gibi istilacı türlerin rekolte üzerindeki olumsuz etkisi giderek artıyor.

SON 30 YILIN EN SICAK KIŞI


Fındık rekoltesindeki düşüş, bölgenin son 30 yılın en sıcak kışını yaşamasıyla birlikte kaydedildi. 2022'de 765 bin 287 ton olan fındık üretimi, 2023'te 717 bin 931 tona geriledi. Uzmanlar, iklim değişikliğinin tarımı nasıl etkilediğini gösteren bu verilerin endişe verici olduğunu belirtiyorlar. Eğer mevcut trend devam ederse, üretimde daha fazla azalmanın yaşanabileceğini öngörüyorlar. Bu nedenle, modern tarım yöntemlerine geçişin kaçınılmaz olduğunu ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının benimsenmesinin önemini vurguluyorlar.

UFK Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, istilacı türlerin verdiği zararların her yıl artış gösterdiğini ve önümüzdeki yıllarda 500 milyon dolara kadar çıkabileceğini öngörüyor. Bu durumun, üreticilerin gelirlerinde ve ihracat gelirlerinde azalmaya neden olabileceğini belirtiyor.

Sebahattin arslantürk konuşmasında“Son yıllarda istilacı türlerin verdiği zararlardan ötürü fındıkta ciddi bir rekolte kaybı var. Bu zararlar artmaya da başladı. İstilacı türlerin verdiği zararlar her yıl yüzde 10 civarında olurken bu zararın önümüzdeki yıllarda artarak 500 milyon dolara kadar çıkacağını öngörüyoruz. Bu anlamda üretimde her geçen yıl daha fazla şekilde yaşadığımız kayıp ihracat gelirlerimizi de doğal olarak azaltacaktır” dedi.

SON YILLARIN EN DÜŞÜK MİKTARI

İklim değişikliğinin fındık üretimindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Arslantürk, son yıllarda rekolte kayıplarının giderek arttığını ve 2023 yılında üretim miktarının 600 bin tona kadar düştüğünü ifade ediyor. Bu durumun, bölgenin iklim koşullarına uyum sağlayamayan yaşlı bahçelerle ilişkilendirildiğini ve acil önlemler alınması gerektiğini vurgulayan arslantürk konuşmasında

" 2023 yılı fındık üretim miktarı 600 bin ton civarında idi. Bu da son yılların en düşük üretim miktarı. 2024 mahsul yılını da iklim açısından incelediğimizde maalesef bu yıl son 30 yılın en sıcak kışını yaşıyoruz. Elimizde bölgemizin iklim koşullarına ilişkin 30 yıllık bir veri var ve bu verilerden yola çıkıldığında son 3 yıldan beri iklim değişikliğine bağlı ciddi oranda bir rekolte kaybı olduğunu net olarak görebiliyoruz. Geçen yıl bunu çok daha belirgin bir şekilde yaşamış olduk. Bunun da ürüne olumsuz bir yansıması olacağını düşünüyoruz" dedi.

YAŞLI BAHÇELERİN YENİLENMESİ GEREK

Özellikle, yaşlı bahçelerin yenilenmesi ve iklim koşullarına uygun türlerle donatılması, damla sulama sistemlerinin kullanılması gibi önlemler alınmadığı takdirde, fındık üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanamayacağını belirtiyor. Bu tedbirlerin uygulanmasıyla birlikte, üreticilerin ihracat hedeflerine ulaşması ve gelir kaybının minimize edilmesi hedefleniyor. Ancak, iklim değişikliğinin etkilerinin artması halinde alternatif ürünlere yönelim kaçınılmaz olabilir.

Fındık tv