Fındık üreticilerinin beklentisi projelerle desteklenmiyor!

Düzce, Türkiye'nin fındık üretiminin yüzde 28'ini gerçekleştiriyor, ancak son yıllarda fiyat konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle üreticiler memnuniyetsizliklerini dile getiriyor. Düzce genelinde ekilebilir alanların yüzde 85'inde fındık yetiştirilmesine rağmen, fiyatların beklentileri karşılamaması üreticileri zor durumda bırakıyor. Bu duruma karşın, fındığın başkenti olarak bilinen Giresun, uluslararası alanda etkili olabilmek için projelerini hayata geçiriyor.

DÜZCE'DE PROJE BEKLENTİSİ ARTIYOR

Düzce'deki fındık üreticileri, kamunun ve Ticaret Borsası'nın fındık için yeni projeler üretmesini ve fiyat konusundaki sıkıntıları çözmeye yönelik adımlar atmasını bekliyor. Kent genelinde 75 bin 121 hektar alana sahip tarım arazilerinin 63 bin 203 hektarında fındık ekimi yapılarak, bölgenin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındığın tüm paydaşlara kazandırılması için projelerin hayata geçirilmesi önem arz ediyor.

GİRESUN'UN ULUSLARARASI HEDEFLERİ

Giresun Ticaret Borsası, Türkiye'nin en büyük fındık ihraç pazarının Avrupa olduğunu belirterek, Türk fındığını dünya pazarlarında daha etkili bir şekilde tanıtmak ve satmak adına çalışmalarını sürdürüyor. Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE)" projesi çerçevesinde, Giresun Ticaret Borsası, Kuzey ve Güney Amerika ülkelerine yönelik fındık tanıtım çalışmalarını artırarak, yeni pazarlara açılmayı hedefliyor.

YENİ HEDEFLER VE FUAR KATILIMLARI

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük, Türk fındığının Amerika'ya yönelik ihracatını artırmayı hedefleyen projeleri yürüttüklerini ifade etti. Ticaret Bakanlığı'nın desteklediği proje kapsamında Almanya'da düzenlenen toplantılarda Avrupalı çikolata sektöründe faaliyet gösteren firmalar ile Türk ihracatçılarını bir araya getirdiklerini belirtti. Ayrıca, 2024'te Kanada'da düzenlenecek gıda fuarına katılarak Türk fındığını tanıtmayı ve yeni ticari anlaşmalar imzalamayı planladıklarını ifade etti.

Giresun Ticaret Borsası'nın uluslararası alanda Türk fındığını daha fazla pazarlamak için başlattığı bu projeler, sektörde olumlu bir adım olarak karşılanıyor. 2023 yılında Türkiye'nin 121 ülkeye 283 bin 518 ton fındık ihraç ederek 1 milyar 864 milyon 551 bin 43 dolar gelir elde ettiği belirtiliyor. Bu kapsamda ABD, Brezilya ve Kanada gibi ülkelere yapılan ihracatın artırılması hedefleniyor.

Fındık tv