FINDIK Üreticisini PERİŞAN Eden İhracatçılar

İhracatçıların Yüksek Rekolte Tahmini Fındık Üreticisini Zor Durumda Bıraktı!

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2024 yılı için Türkiye’nin tahmini fındık rekoltesini 812 bin ton olarak açıklayan ihracatçı birliklerini sert bir şekilde eleştirdi. Karan, bu tahminin üreticileri perişan ettiğini ve fındık hasadında ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. Yüksek rekolte tahminlerinin ardından mevsimlik tarım işçilerinin talepleri arttı ve fındık toplama maliyetleri iki katına çıktı. Üreticiler ise bu yıl zararına çalışmak zorunda kaldı.

Nurittin Karan Yaptığı Açıklamada ,"Yıllardır güle oynaya, bir arada fındık topladığımız, doğu ve güney doğulu mevsimlik tarım işçileri bu yıl resmen kazan kaldırdı. Yüksek fındık yevmiyesi ve memur gibi mesai saatleri talep ettiler. Bunun tek sebebi de, ihracatçı birlikleri tarafından açıklanan hayali, masa başında belirlenen yüksek fındık rekoltesidir. Bu rakamı duyan mevsimlik tarım işçileri de, “Bu sene Karadeniz’de fındık çok, fındık üreticilerinin bize ihtiyacı var” diyerek astronomik yevmiye ücreti talep ettiler. Mağdur olan kim oldu, her zamanki gibi fındık üreticisi. Gücü yetmeye üretici bu yıl zararına fındık toplattı. Fındık toplama yevmiyesi 1500 ile 2000 bin lira arasında değişti. Bir kişi günde taş çatlasa 15 kilo fındık toplar. Buda bugünkü fiyatlardan 1950 lira yapar. Sonuç itibariyle üretici bu sene yevmiyeciye çalıştımıştır” diye konuştu

“Bunların en başında yevmiye fiyatlarının artmansa sebep olan ihracatçılar, bir an önce serbest piyasada fındık fiyatlarını yükselterek sebep oldukları bu yanlışı en azından düzeltmelidirler. Eğer düzeltmezlerse bundan sonra çok iyi bilinsin, ihracatçılar ve temsilcileri hedef tahtamızdır”diyerek ihracatçılar birliğini uyardı.

 

Kaynak:orduolay.com