ORDU FATSA DA''ÇİFTÇİ EĞİTİM ÇİFTLİĞİ'' PROJESİ

Türkiye genelinde birkaç bölgede yapılmaya başlanan ‘Çifti Eğitim Çiftliği Projesi’ Fatsa’da hayat geçiyor. Karadeniz Bölgesinde örnek gösterilecek bir projenin daha temelini attıklarını söyleyen Başkan Kibar, ‘Çiftçi Eğitim Çiftliği’ adlı projeyle ilgili ayrıntıları tek tek açıkladı.

Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar, Karadeniz Bölgesinde ilk defa yapılacak, Fatsa’ya kurulacak olan ‘Çiftçi Eğitim Çiftliği’ projesiyle ilgili önemli bir açıklama yaptı.

HEM EĞİTİM HEMDE ÜRETİM TESİSİ OLACAK

Çiftçi Eğitim Tesisinde çok sayıda konuda eğitim verileceğini vurgulayan Başkan Kibar, “Fatsa Ziraat Odası olarak bölgemiz tarımı ve çiftçisine en yüksek değerde katkı sağlayacağını düşündüğümüz ‘Çiftçi Eğitim Çiftliği’ projemiz ilçemiz Bolaman Mahallesi’nde 800 m2`si kapalı alan sera olmak üzere yaklaşık 6000 m2’lik bir alan üzerine kurmaktayız. Projemiz sayesinde bölgemiz çiftçilerine alternatif yetiştiricilik, fide ve fidan üretimi, aşılama ve budama gibi birçok konuda eğitimler vererek bölgemiz çiftçisine ve tarımına katkılar sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

BAHÇELERİN VERİMİ ARTIRACAK PROJE

Seracılık kültürünü bölgeye aşılamayı hedeflediklerini ifade eden Başkan Kibar, “Çiftçiliğimizde yerel meyvecilik ve yerel sebzeciliği ön planda tutarak, yerel tohumlarımızdan fide üretmek ve yerel meyve çeşitlerimizi yarı bodur anaçlara aşılamalar yaparak, bölgemizde kaybolmaya yüz tutmuş yerel meyvelerimizi zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca seracılık kültürünü bölgemize aşılamamız gerekiyor, Seralarda neler yetiştirilebildiğine yönelik örnek yetiştiricilikler yaparak bölgemizde ticari veya hobi anlamında seralar kurdurarak seracılığı yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. 
Bölgemizde yaşlanarak verimden düşmüş olan Fındık bahçelerimizin yenilenmesi içinde farklı ve uygun çeşitlerde Fındık Fidanı yetiştireceğiz” şeklinde konuştu.

KARADENİZ BÖLGESİNDE BİR İLK OLACAK

Ülke genelinde sayılı bir proje olduğunu söyleyen Başkan Kibar, “Çiftçi Eğitim Çiftliği projemiz Karadeniz bölgesinde bir ilk ve Türkiye’de sayılı işletmelerden bir tanesi olacaktır. Projemizin başarılı olmasıyla birlikte Çiftçiliğimiz Örnek teşkil ederek her ilimize Ziraat Odaları öncülüğünde çiftlikler kurulabileceğini düşünüyoruz. Çiftçiliğimizdeki çalışma alanlarımızı geliştirerek ilerleyen zamanlarda çiftlik sahamızı genişletmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

ORDU’NUN TAMAMINA HİZMET EDECEK

“Çiftçi Eğitim Çiftliği Projesi’ni planlarken Ordu’da bulunan tüm çiftçilerimize hizmet verebilecek bir alt yapı oluşturduk’ diyerek, İlçelerde bulunan Ziraat Odaları öncülüğünde randevu usulü ile tüm çiftçilere eğitim verebileceklerini belirten Kibar, görev süresi boyunca yaptığı çalışmalarda ki tek hedefinin bölge tarımını ve çiftçisini bir adım ileri taşıyabilmek olduğunu söyledi.

HAZİRAN’DA FAALİYETE GEÇMESİ HEDEFLENİYOR

Hızlı bir tempoyla ilerleme kaydettiklerini belirten Başkan Kibar, “Kurumsal anlamda böyle bir projeyi üretmenin bir takım zorluklarını yaşadık, Fakat bugün çiftliğimizin kurulma aşaması için geldiğimiz noktada planladığımızdan daha hızlı bir şekilde ilerlediğimizi düşünüyorum. Haziran ayı sonuna kalmadan çiftçilerimizi, çiftliğiyle kavuşturmayı planlıyoruz” cümlelerine yer verdi.

Fatsa Ziraat Odasi Başkanlığı