Üniversitemizden Bir Proje Başarısı Daha

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü’nden Uzman Dr. Ahmet Demir’in, Bireysel Genç Girişim (BiGG) Programı kapsamında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na (TÜBİTAK) yaptığı proje başvurusu kabul edildi.

"Teknogirişim Sermayesi Desteği" ile birleştirilen TÜBİTAK “Bireysel Genç Girişim Programı 2017”nin 1. Çağrı Dönemine, “Organik Güneş Hücreleri ile Üretilmiş Organik Güneş Panelleri Üretimi” isimli projesi ile başvuran Uzm. Dr. Ahmet Demir, projesinin kabul edilmesiyle Üniversitemiz adına önemli bir başarıya imza attı.

149.475 TL Teknogirişim Sermaye Desteği

Uygulayıcı kuruluş olan TÜBİTAK Marmara Teknokent kanalıyla başvuruda bulunan Uzm. Dr. Ahmet Demir, bir proje için en fazla 150 bin TL hibenin verildiği programda, 149.475 TL Teknogirişim Sermaye Desteği almaya da hak kazandı.

3 bin 327 Girişimci Arasından Destek Almaya Hak Kazandı

Bireysel Genç Girişim Programı 2017 Yılı Çağrısı 1. Dönemi’ne 20 uygulayıcı kuruluş aracılığıyla, 3 bin 327 girişimci iş fikri başvurusunda bulundu. Uzm. Dr. Ahmet Demir, önce 3 bin 327 girişimci arasından bin 457 girişimcinin arasına seçilerek 1. aşama desteği almaya hak kazandı. Birinci aşamada 20 uygulayıcı kuruluş tarafından girişimcilere; eğitim, mentorluk, kuluçka, işbirliği ağlarının kullanımı ve müşteri doğrulama desteklerini içerecek şekilde hızlandırıcı hizmet imkanları sağlandı. Daha sonra ikinci aşamaya başvurusu onaylanan 320 kişi arasında yer alan ve bunlardan da panel değerlendirmesine kabul edilen 312 proje arasına seçilen Uzm. Dr. Demir’in projesi, son olarak TÜBİTAK tarafından yapılan panel değerlendirmeleri sonucunda 206 girişimci arasına adını yazdırarak Teknogirişim Sermayesi Desteği kazanma başarısı gösterdi.

1 Ekim 2017 tarihi itibariyle başlayacak “Organik Güneş 
Hücreleri ile Üretilmiş Organik Güneş Panelleri Üretimi” projesi ile ilgili bilgiler veren Uzm. Dr. Ahmet Demir, amaçlarını; sonsuz enerji kaynağı olan güneş ve güneşin olmadığı ortamlarda mevcut olan ışık enerjisinden, elektrik enerjisi üretebilecek bükülebilir, plastik, kolay üretilebilen organik tabanlı güneş panelleri üretmek şeklinde açıkladı.

Ürün Silisyum Tabanlı Güneş Pillerine Göre Birçok Avantaj Sunuyor

Uzm. Dr. Demir, “Piyasadaki silisyum tabanlı güneş hücrelerinden çok daha ucuza üretilecek olan organik tabanlı güneş hücresi, sınırsız enerji kaynağı olan güneşten gelen ışık fotonlarını güneş hücresinde yönlendirerek elektrik üretecektir. Elde edilecek ürünün, günümüz teknolojisinde kullanılan silisyum tabanlı güneş pilleri/panellerine göre birçok avantajı vardır. Bunlardan en önemlisi ise düşük maliyetli olmasıdır. Ayrıca kullanılacak yarıiletken çeşitliliği, esnekliği, hafifliği ve mevcut teknolojiye nazaran daha düşük maliyetle elde ediliyor olması projemizin diğer avantajlı yönleridir.” şeklinde konuştu.

Organik Malzemelerle Düşük Maliyetli Bir Üretim Hedefleniyor

Üretilen panelin enerji doldurabilmesi için ışığın olduğu herhangi bir mekanın kullanılabileceğini belirten Demir üretilecek projeyle, güneş ışığının olduğu bir ortamda panelin açılmasıyla enerji depolamaya başlayacağını ve bunun için ışığın geliş açısının da önemli olmadığını sözlerine ekledi. Ürünün yenilikçi yönlerini anlatmaya devam eden Uzm. Dr. Ahmet Demir, “Ürünümüzün mevcut güneş panellerinden farkı; esnek olması, hafif olması kolay ve ucuz üretilebilmesinin yanı sıra güneşin olmadığı zamanlarda normal bir floresan ışığında bile enerji depolayabilir olmasıdır. Güneş enerjisi ile şarj yapan diğer ürünlerden farkı ise tamamıyla organik malzemelerin, esnek yüzeylerin kullanılarak daha ucuz elde edilecek olmasıdır.” diyerek sözlerini sonlandırdı.