4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü…

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun mesajı şu şekildedir:

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, tüm hayvanların korunması ve güvence altına alınması maksadıyla, 1978 yılında yayımlanan “Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi” ve ülkemiz tarafından 2003 yılında imzalanan “Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi” kapsamında 2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu Kanuna dayalı hazırlanan Yönetmelikler kapsamında gerekli çalışmaları yürütmektedir.

Bu kanunlar çerçevesinde Bakanlığın belli işleri yürüttüğünün altını çizen Prof. Dr. Eroğlu:

“Mevcut kanun ile Bakanlığımız, 5199 sayılı Kanun hükümlerine uyulup uyulmadığının denetlenmesi, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyonun sağlanması, mali ve teknik destek verilmesi, il hayvan koruma kurulu, hayvanat bahçelerinin kuruluşu ile çalışma usul ve esasları, hayvan deneyleri merkezi etik kurulu çalışmalarının yürütülmesi ve hayvanların korunması ile ilgili eğitimlerin düzenlenmesi işlerini yürütmektedir” dedi.

Hayvanları Koruma Kanunu’nun 19. maddesine değinen Prof. Dr. Veysel Eroğlu; “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 19 uncu maddesinde, sahipsiz sokak hayvanlarının rehabilite edilmesi için, Bakanlığımızca yerel yönetimlere mali destek sağlanabileceği hükmü bulunmaktadır. Bu minvalde, kontrolsüz olarak çoğalan sokak hayvanlarının kontrol altına alınması ve zoonoz hastalıklarla mücadele edilmesi önem arz etmektedir” dedi.

Türkiye genelinde rehabilite edilen sahipsiz hayvanların işaretlenmesi maksadıyla 2017 yılında 1 milyon TL tutarında 232 bin 750 mikroçip ve kulak küpesi, 10 adet mikroçip okuyucu ve 220 adet kulak küpesi pensi ücretsiz dağıttıklarını belirten Prof. Dr. Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlığımızca 2017 yılında hayvan bakımevi yapımı maksadıyla 23 yerel yönetime 7 milyon 857 bin 600 TL  katkı sunduk. 2017 yılında sahipsiz hayvanların barınması maksadıyla 500 bin TL tutarında yaklaşık 1.000 adet kedi evi ve köpek kulübesi yaptırarak dağıtımını sağladık. Yine 2017 yılında 
Mayıs – Kasım ayları arasında yerel yönetimlere toplam 41 bin 644 adet sahipsiz hayvanın kısırlaştırılması maksadıyla 2 milyon 142 bin 400 TL mali destek sağladık. Bu çerçevede 2017 yılında yerel yönetimler tarafından 61.420 adet sahipsiz sokak hayvanı işaretlendi ve 15.482 adeti sahiplendirildi. ”

Sahipsiz sokak hayvanları için 2018 yılında yapılacaklara da değinen Prof. Dr. Eroğlu, “Sahipsiz Sokak Hayvanlarının Rehabilitasyonu Projesi kapsamında 2018 yılında 12.185.000 TL ödenek ayırdık. Ayrıca mevzuatlar doğrultusunda sahipsiz sokak hayvanlarını kısırlaştırarak, mikroçip ve kulak küpesi ile işaretleyen ve Hayvanları Koruma Bilgi Sistemine (HAYBİS) kayıt yapan yerel yönetimlere hayvan başı 65 TL destek vereceğiz. Ayrıca 2017 yılında hayvan hakları ihlali kapsamında 493 kişiye 2 milyon 246 bin TL idari para cezası uyguladık” dedi.

Hayvan haklarına yönelik yapılan ihlallere karşı, daha hızlı ve etkili hizmet verebilmek maksadıyla “hayvanhaklari@ormansu.gov.tr” elektronik posta adresi oluşturulduğuna değinen Prof. Dr. Veysel Eroğlu: 

“Bizler Bakanlık olarak yabani ya da evcil ayrımı yapmaksızın bütün hayvanların yaşama haklarının korunması için çalışmaktayız. Gayemiz el ele vererek, hayvanların hayat hakkına destek vermek ve sürdürülebilir bir çevre ve geleceği hep birlikte tesis edebilmektir. Bu vesile ile “4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü”nün hayvan refahı açısından hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.