Fındıkta Satış Politikamız Yanlış

Türkiye’nin ürettiği fındığın yüzde 85’ni ihraç ettiğini ancak fiyatını başkalarının belirlediğine dikkati çeken Yaman, “Üreticimiz yılda bir defa üretebildiği fındığın işçilik, gübreleme, toplama, bakım vs masraflarını cebinden karşılayarak yapıyor ama elindeki fındığı satmak için ihracatçının fabrikasına getirdiğinde hangi fiyattan satacağını bilmiyor, çünkü ihracatçı da hangi fiyattan Avrupa ülkelerine satacağını bilmiyor” dedi.

Fındığın fiyatının fındık alıcıları tarafından belirlendiğini belirten Yaman “Bu durumda biz dünya fındığının 71’ini üretiyoruz, ekonomisinin 85’ni yapıyoruz, fındıkta dünyada tekiz dememiz mümkün mü? Sattığı malın fiyatının ne olacağını alacağı findığın fiyatını belirleyemeyen bir üretici ve satıcı eninde sonunda iflas etmekle yüzleşecektir” diye konuştu. Yaman fındığın üretiminden satışına kadar yeni stratejilerin belirlenmesi gerektiği söyledi. Türkiye’de 400 yıldır fındık üretimi yapıldığının altını çizen Yaman şöyle devam etti:
“Fındık üretimimiz planlanmış etkenler sonucu değil, tesadüfü olarak ülkemizde bu seviyelerine gelmiştir. Fındığımızı dünyaya nasıl satarız sorusuna daha net cevaplar bulmak zorundayız.Fındık satışı üzerinde daha yerli ve yeni politikalar uygulamalıyız. Ama biz hâlâ 400 yıl önce olduğu gibi bugün de fındık dalını çekip fındık topluyoruz. Fındıktaki tüm sorunları düşük fiyat  yüksek fiyat ikilemine endeksliyoruz.”

Fındık Tv