BAŞKAN ÖZLÜ TARİHİ MİRASIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ .

Düzce beleiye başkanı Faruk Özlü Konuralp’in kültürel zenginliğini gösteren değerlerine sahip çıktıklarını söyledi

Özlü konuşmasında

TARİHİ MİRASIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ .

Batı Karadeniz'de " antik bir Osmanlı kenti .."
Prusias / Üskübü ( Eski bağ- Eskiba ) / Konuralp
Antik çağlara dayanan uzun bir geçmişi olan Konuralp , tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerin izini taşıyan önemli bir bölgedir.
Konuralp’in kültürel zenginliğini gösteren en önemli kalıntılarından biri de tarihi çeşmeleridir.

M.Ö 4. yy sonundan M.S. 1. yüzyıla kadar yöreye hakim olan Prusias Krallığı döneminin sanatsal zenginliğini gösteren en canlı eserler arasındadır. Sultan Osman saltanatının son yıllarında oğlu Orhan Bey maiyetinde olan Konur Alp tarafından hakimiyet altına alınarak Osmanlı Devleti sınırları içerisine girmiştir. ( 1321)

 KONURALP'İN DEĞERLERİ KİMLİĞİNE KAVUŞUYOR.

Su, insanlık tarihi boyunca hayatın merkezinde bulunmuş, insanların hayatlarını devam ettirebilmeleri için en temel ihtiyaç maddesi olagelmiştir. Şehirler su kenarlarına kurulmuş, su için savaşlar yapılmış, politikalar güdülmüş ve savaş stratejileri hazırlanmıştır.

İlk çağda kentleşmeler ve daha sonra devletin çekirdeğini oluşturacak örgütlenmeler, nehir boylarında yerleşmiş halklarda görülmüştür. Büyük şehirlerin dışardan gelen ihtiyaçlarını karşılamak için ucuz ve hızlı bir taşıma aracı olan gemilerden faydalanmak amacıyla nehir veya deniz kenarlarında yerleşimler olmuştur. Yerleşik hayata geçmiş halklar için şehre veya sulama için araziye su temini de bütün medeniyetlerin ana problemlerinden birisi olmuştur. Su her zaman insan hayatının vazgeçilemez ihtiyacı olmuştur.

Düzce'nin yerel kalkınmasında turizm öncü sektör haline getirilerek Konuralp bölgesinin hareketlendirilmesi,
Konuralp yerleşkesinin Antik çağ, Selçuklu ve Osmanlı döneminden bugüne kalan kültür miraslarının daha görünür hale gelmesi ,
zamanın tahrip gücü ve yanlış uygulamalar sonucu deforme olan tarihi yapıların onarılarak kent kimliğine yeniden kazandırılması amacıyla başlatılan kazı ve restorasyon çalışmalarında Konuralp hak ettiği değere kavuşturuyoruz.

Konuralp'in önemli değerlerinden biride çeşmeleridir.
Su kültürünün nadide örneklerine ev sahipliği yapan Konuralp'te bir ecdat yadigârı daha ihya edilecek, yüzlerce yıllık Tarihi çeşmeler restore edilerek zamana yenik düşmekten kurtarılacak.

- Ayan Topçu zade Mehmet Ağa Çeşmesi 1803 yılında Konuralp Merkezine yapılmıştır. Çeşme günümüzde kitabesi , alınlık kısımları ve bazı parçaları korunmuş olan çeşmenin tarihsel ve kültürel anlamda tarihi meydanda yeniden faaliyete kazandırılması ile tarihimizi yeniden yaşatmayı hedefledik.

- Kilise Suyu Çeşmesi Restorasyon ve Onarım Uygulamaları ;
Çeşme Antik Tiyatro ile tescilli Camii ve türbe arasında kalmasından dolayı önem taşımaktadır. Antik dönemlerden günümüze kadar birçok eklemeler yapılan çeşmenin özgün dokusuna aykırı yapılan her müdahalenin belirleneceği ve onarım uygulamalarının yapılacağı çalışmalar Konuralp'in sadece tarihini değil tarihi etkileşim almış kültürünü de gün yüzüne çıkaracaktır.

 KİLİSE SUYU ÇEŞMESİ RESTORASYON ÇALIŞMALARI

Ayrıca Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü' nün özel hassasiyet gösterdiği , ve talimatlarıyla başlatılan kazı çalışmalarına ilaveten yapılacak olan Tarihi çeşmeler aslına uygun şeklide restore edilecek.
Konuralp çeşmelerinin restorasyonu bittiğinde Konuralp'in tarihi kimliği ile eşdeğer bir görüntüye kavuşacak.