AFAD Akreditasyon Sistemi’nde 189 Üye Daha Sertifikalarına Kavuştu

Türkiye Afet Müdahale Planı’ndaki acil hizmetlerde görev alacak ekipleri standardize eden AFAD Akreditasyon Sistemi’nde, 189 üye daha sertifikalandırıldı. 7 STK ve kuruluşun ekiplerinden oluşan 189 kişi, sertifikalarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ve AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer’in elinden aldı. Böylece sistemin kentsel arama kurtarma sınıfında akredite edilen STK ve kuruluş sayısı 21’e, üye sayısı 566’ya yükseldi.

TAMP kapsamında görev alacak STK, özel kuruluş ve gönüllüler, AFAD Akreditasyon Sistemi’ne göre belirleniyor. AFAD’ın oluşturup koordine ettiği TAMP’ın 26 acil hizmetinden biri olan arama kurtarmada görev alabilecek ekipler akredite ediliyor. Akreditasyona hak kazanan yeni 7 STK ve kuruluşun 189 üyesi, sertifikalarını düzenlenen törenle aldı. AFAD Akreditasyon Sertifika Belgesi Takdim Töreni, AFAD Konferans Salonu’nda geniş katılımla gerçekleştirildi.

Diğer Acil Hizmetler Konusunda da Akreditasyon Başvuruları Alınıyor

AFAD Akreditasyon Sisteminin oluşturulmasının ardından ilk olarak Kentsel Arama Kurtarma alanında akreditasyon başvuruları kabul edilmeye başladı.  Beslenme, Ayni Bağış Depo Yönetimi ve Dağıtım ile Psikososyal Destek alanlarında akreditasyon başvuruları da alınmaya başladı. Gelecek dönemde akreditasyonun, tüm acil hizmetler konularında çalışan ekipleri kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor.

İçişleri Bakanı: “Afet Yönetiminde Ciddi Mesafe Aldığımız Açıktır”

Sertifika töreninde bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,   Türkiye’nin afet risklerine ve afet yönetiminde aldığı mesafeye dikkat çekti.

Soylu, “Deprem hareketliliğimiz giderek artmaktadır. Bütün bilimsel veriler ciddi depremlerle karşı karşıya olduğumuza işaret etmektedir. Öte yandan, afet yönetimi konusunda ciddi mesafe aldığımız açıktır. En önemlisi de afet konusunda dünya ile aramızdaki makası kapattığımızı rahatlıkla ifade edebilirim. Türkiye Afet Sonrası İyileştirme Planlarını hazırlıyoruz. Türkiye Afet Müdahale Planlarında gördüğümüz revizyonları yapmaya çalışıyoruz. Türkiye Afet Müdahale Planında illerimizi tatbikatlara hazırlıyoruz, planın yönetilmesine hazırlıyoruz. Son 20 yılda yakalanan her başarı birlikte atılan adımlarla yakalandı. Türkiye'nin afet yönetimindeki tecrübesi ve birikimi üst noktaya doğru ilerliyor." şeklinde konuştu.

Akreditasyon Sistemi Hakkında

Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre afet ve acil durumlarda sunulacak hizmet alanlarında faaliyet göstermek isteyen kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel kuruluşlar ve gönüllüleri, yetkinlik ve yeterlilikleri konusunda sınıflandırıp standardize ediyor ve akreditasyon veriyor. Sunulacak hizmetin standartlarının belirlenmesi, kalitesinin artırılması ve kalitenin sürekliliğinin korunması için uygulanacak akreditasyonun usul ve esaslarını belirliyor. Akredite edilenlerle TAMP’taki çalışma grupları arasında koordinasyonu sağlıyor.