Tarımda 2022 Yılı Şubat Ayı Faaliyetleri Açıklandı

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet ÇİÇEK, 2022 yılı Şubat ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

Bitkisel Faaliyetler

2021 Yılı Mazot ve Gübre Desteği Ödeme İcmali Bakanlığımıza Gönderildi.

İlimizde 28.786 çiftçiye 501.816,63 dekar destekleme alanı için 13.299.597,69 TL 2021 Yılı Mazot- Gübre Desteği icmali Bakanlığımıza gönderilmiştir.

2021 Yılı Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği Ödeme İcmali Bakanlığımıza Gönderildi.

İlimizde 26.950 çiftçiye 417.500,561 dekar destekleme alanı için 70.975.095,37 TL 2021 Yılı Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği icmali Bakanlığımıza gönderilmiştir.

2021 Yılı Küçük Aile İşletmesi Desteği Ödeme İcmali Bakanlığımıza Gönderildi.

  İlimizde 1 çiftçiye 2,058 dekar destekleme alanı için 205,80 TL 2021 Yılı Küçük Aile işletmesi Desteği icmali Bakanlığımıza gönderilmiştir.

2021 Yılı Hububat, Baklagil ve Dane Mısır Fark Ödemesi Desteği Ödeme İcmali Bakanlığımıza Gönderildi.

İlimizde 376 çiftçiye 9.650,178 dekar destekleme alanı için 449.256,21 TL 2021 Yılı Hububat, Baklagil ve Dane Mısır Fark Ödemesi Desteği icmali Bakanlığımıza gönderilmiştir.

Fındıkta Hastalık, Zararlı Yönetimi, Gübreleme ve Bağımlılık Konulu Çiftçi Eğitim Toplantısı Düzenlendi.

10 kişinin katılımıyla Merkez Güldere köyünde ve 72 çiftçinin katılımıyla Akçakoca İlçesinde çiftçi eğitim toplantısı düzenlenerek fındıkta hastalık, zararlı yönetimi, gübreleme ve bağımlılık konusunda üreticilerimiz bilgilendirilmiştir.

Çeltik Yetiştiriciliği Yapan Çiftçilerimize Eğitim Toplantısı Düzenlendi.

 Çeltik üreticilerimize 2021 yılında yapılan ve 2022 yılında yapılacak olan faaliyetlerimizden ve projelerimiz hakkında bilgilendirme toplantısı yapılmış olup toplantıya 35 çeltik üreticisi katılmıştır.

Fındık Entegre Mücadele çalışmalarına devam edildi.

Üreticimize uygun çeşit seçimi, tekniğine uygun dikim, fındık hastalık ve zararlıları ve hasat konularında eğitimlere ve yerinde kontrollere devam edilmiştir.

 Örtü altı Entegre Mücadele kapsamında seralar incelendi.

Seralarda yetiştirilen ürünler incelendi, tespit edilen hastalık ve zararlılara bitki koruma ürünleri tavsiye edilmiştir.

Mısır Entegre Mücadele çalışmalarına devam edildi.

Üreticimize uygun çeşit seçimi, tekniğine uygun ekim, mısır hastalık ve zararlıları ve hasat konularında eğitimlere ve yerinde kontrollere devam edilmiştir.

Bayilerimiz denetlendi.

İlimiz Merkez ve İlçelerinde bulunan Bitki Koruma Ürünleri, Tohum ve Gübre Bayilerinin denetimine devam edilmiştir.

Fidan pazar satış kontrolleri yapıldı.

Pazar yerlerindeki fidan satışları, teknik personeller tarafından kontrol edilmiştir.

Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Meralarda otlatma planı takip edildi.

İlimizdeki meraların otlatma planına uygun olarak otlatılıp otlatılmadığının belirlenmesi amacıyla meralar incelenmiştir.

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2022 yılı Şubat ayı içerisinde, 42 köyde 9.180 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında Şap aşısı 27  köy 3 mahallede 1.137 adet büyükbaş hayvana sığır brusellozu, 38 köyde 7.892 adet büyükbaş hayvana Lumpy Skin Disease, 9 köyde 297 adet küçükbaş hayvana koyun keçi vebası aşısı,10 köyde 2.059 adet koyun keçi vebası,3 mahallede 10 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 15 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 1.439 adet büyükbaş ve 676 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 48 adet büyükbaş hayvan, 63 adet küçükbaş hayvan,188 kanatlı sevk ile  2.959.270 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden diğer illere 36.233 kg karkas et sevki yapılmıştır.                  

İlimizde mevcut 2 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 327 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 90.226 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

Hayvancılık Desteklemeleri;

2021 yılı ağustos eylül dönemi çiğ süt desteklemesi kapsamında 90 yetiştiriciye 1.003 ton süt için toplam 142.834 TL destekleme işlemi gerçekleştirilmiştir.

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Şubat ayı içinde; 16 perakende ve iç su denetimi, 6 adet amatör balıkçılık belgesi ve 2 adet gerçek kişilerin ruhsat tezkeresi düzenlenmiştir.

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

650 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

   Şubat ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 621, yem satışı yapan işyerlerinde 29 olmak üzere toplam 650 adet denetim yapılmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 5 şikâyet incelenmiş olup, olumlu sonuçlanmıştır.

46 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. 

Gıda İhracatı için 21, izleme vb. programlar için 15 adet yem izleme programları için ise 10 adet olmak üzere toplam 46 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin tamamının analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin gelen 20 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

Gıda ve Yem İşletmelerine 41 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 41' ine işletme kayıt belgesi verilmiştir.

 İhracat İşlemleri

 İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Şubat ayı içerisinde ihraç edilen 2.647 ton 600 kg fındık ve ürünleri için 133 adet, 1.141 ton 228 kg diğer gıda maddeleri için 36 adet, 1.288 ton 751 kg orman ürünleri için 52 adet üzere toplam; 5.077 ton 579 kg, ürün için 221 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir.

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi:

Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında geçmiş etaplarda tamamlanan 3 projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

14.2 Etap Kırsal Kalkınma Destekleri Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Ekonomik Altyapı kapsamında değerlendirme çalışmaları devam etmektedir.

Arıcılık, İpekböcekçiliği, Kaz ve Hindi Yetiştiriciliği Yatırımları

 Arıcılık Yatırımlarının desteklenmesi kapsamında verilen makine ekipman takip kontrolleri yapılmıştır.

Küçükbaş, Büyükbaş Hayvancılık Makine Ekipman Desteklemeleri

 Küçükbaş, Büyükbaş Hayvancılık Makine Ekipman Desteklemeleri kapsamında verilen makine ekipman takip kontrolleri yapılmıştır.

Üretici Örgütü Çalışmaları

İlimizde bulunan Tarımsal Kalkınma Kooperatif yöneticilerine yönelik olarak Kaynaşlı, Yığılca, Gölyaka ve Merkez İlçede eğitim toplantıları düzenlenmiştir.

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2022 yılı Şubat ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 29 adet parselin satışı, 70 adet miras ve 3 adet yapı izinlendirme işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

Dijital Tarım Pazarı (DİTAP)

İlimizde üreticilerimiz ve alıcı firmaların dijital ortamda buluştukları ve ürünlerini kolaylıkla pazarlayabildikleri Dijital Tarım Pazarı kapsamında 2022 yılı çalışmalarına devam edilmiştir.

Doğal Afet Zarar Tespitleri Yapıldı

İlimizde Aşırı Kar Yağışı ve Heyelan Afeti nedeniyle tarımsal yapı,  tesis,  hayvan ve depolanmış  ürünlerde  meydana gelen zararlar Müdürlüğümüzce tespit edilmiştir.

Tarımsal Ürünlere Ait Üretim Bilgilerinin İzlenmesi

 Tarımsal Kuraklık çalışmalarında kullanılmak üzere, İlimiz 2022 yılı Şubat  ayına  ait  ürünlerin  çıkış  durumları ve gelişimi takip edilmiş olup, ürün gelişim raporu  hazırlanmıştır.

TAMSİS Maliyet Çizelgeleri Hazırlandı

İlimizde yetiştiriciliği yapılan tek yıllık ve çok yıllık bitkilere ait ürün maliyet verileri Tarımsal Ürünler Maliyet Sistemi (TAMSİS) girilerek hazırlanmıştır.

Tarım Sigortaları Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

İlimizde tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla 17 Şubat 2022 tarihinde Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Konferans Salonunda "Devlet Destekli Tarım Sigortalarının İşleyişi ve TARSİM 2022 Yılı Uygulamaları" hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir.

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Desteklemeleri Ödendi

İlimizde Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine dahil olan merkez ve ilçelerden toplam 43 adet tarımsal işletmeye 2020 yılı için belirlenen 600 TL katılım desteği ödemesi yapılmıştır.

Staj Başvuruları Başlamıştır.

Müdürlüğümüzde 2022 yılında staj yapmak isteyen öğrenciler için başvurular başlamıştır. Lise öğrencilerinin başvuruları 25 Şubat-15 Nisan ve üniversite öğrencilerinin staj başvuruları 31 Mart 2022 tarihine kadar yapılacaktır.

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Şubat ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Bakanlığımız tarafından tarım politikasının planlanması ile maliyet ve satış fiyatlarının sağlıklı tespitinin yapılabilmesi için oluşturulan Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumluları tarafından haftada iki gün olarak zincir/yerel market, komisyoncu ve üreticilerden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmaktadır.

Bu amaçla market fiyat izleme kapsamında 98 ürün, üretici fiyat izleme kapsamında 5 ürün, komisyoncu fiyat izleme kapsamında 55 ürüne ait verilerin girişi yapılmıştır.