Sel Afetinin 1. Yıl Dönümünde Batı Karadeniz İyileştiriliyor

Batı Karadeniz’de, özellikle Kastamonu, Sinop, Bartın ve ilçelerini vuran sel afetinin üzerinden bir yıl geçti. Bu sürede, afet yönetiminin iyileştirme fazı ile zarar gören kentler büyük ölçüde yeniden inşa edildi. Batı Karadeniz’in iyi edildiği sürecin 1. yılında, kaybedilenler için anma etkinliği düzenlendi. Bozkurt ilçesinde yapılan anmaya, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank ve AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer başta olmak üzere yetkililer katıldı.

11 Ağustos 2021’de, Batı Karadeniz’de meydana gelen selde 82 kişi hayatını kaybederken 364 kişi de hastanelerde tıbbi destek aldı. En fazla yağışın metrekareye 453 kilogramla düştüğü Bozkurt ilçesi önemli ölçüde zarar gördü. 2.483 vatandaşımızın, sel sularından kurtarıldığı büyük afetten bir yıl sonra zarar gören kentler iyileştirme çalışmaları ile yeni bir görünüme kavuştu.

Çalışmalar sürerken afetin 1. yıl dönümünde, kaybedilenleri anmak için Kastamonu Bozkurt’ta bir anma etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe bakan yardımcıları ve AFAD Başkanı’nın yanı sıra Kastamonu Valisi Avni Çakır, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, yereldeki yöneticiler ve vatandaşlar katıldı. Anmada, kaybedilen vatandaşlar için dua edildi, Kura’n-ı Kerim tilaveti icra edildi.

“Şehir Eski Canlılığının da Ötesine Geçirilecek”

Bozkurt halkının yoğun katılım gösterdiği etkinlikte, AFAD’dan sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, bir konuşma yaptı. Çataklı, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Geçen yıl buraya geldiğimizde yukarıdaki akaryakıt istasyonunun önüne küçük minibüsler vardı. İnsanlar öyle bir telaşla o minibüslere binmeye çalışıyorlardı ki onların o ruh haline baktığınızda geriye dönme niyetleri yoktu. Herkes, ‘artık Bozkurt diye bir yer kalmadı’ diyordu. Ama çok şükür, devletimizin bütün imkanları kullanılarak, yoğun bir çabayla, sivil toplum kuruluşundan ilgili kurumlara, yerel yönetimlere kadar yoğun bir arama kurtarma döneminde çalışma yürütüldü… Çok yakın zamanda çalışmalar bitirilerek şehrin eski canlılığının da ötesine geçirilmesi sağlanacak.”

Yapımı Süren Afet Konutları, İşyerleri ve Altyapı İncelendi

Anma etkinliğine katılan Bakan Yardımcıları Çataklı ile Varank, AFAD Başkanı Sezer ve Vali Çakır ile birlikte yapımı süren çalışmaları denetledi. İnşası devam eden afet konutları AFAD Yaşam Konutlarını, işyerlerini, sanayideki dükkan ve fabrikalar ile köprü gibi altyapı çalışmalarını yerinde inceledi. AFAD’ın yaptırdığı örnek köy evini ziyaret etti. Esnafla da bir araya gelen üst düzey yetkililer, daha sonra yerel yöneticilerle değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıda, iyileştirme çalışmalarındaki ilerlemeler alındı.