FINDIK ÜRETİMİNİN ARTTIRILMASI VE RANDIMANIN YÜKSELTİLMESİ İÇİN KURS AÇILDI

Kurslarda; köyler sırayla gezilerek, ‘Hayat Boyu Öğrenen Mahalle Projeleri’ kapsamında, Arıcılık, Besi Sığırcılığı, Kurban Kesim Elemanı, Fındık Budama, Süt Hijyeni ve daha birçok kurslar açılmaktadır. 

 

Halk Eğitimi Müdürü Ahmet Beyter yaptığı yazılı açıklama da: “Son olarak Gölyaka ilçesi genelinde ‘’Fındık üretim miktarının ve kalitesinin arttırılması’’ amacıyla 12-26 Aralık 2022 tarihleri arasında Fındık Budama Kursu açılmıştır.

Amacımız her mahalle ve her köyde örnek fındık bahçeleri oluşturmaktır. Bu örnek bahçeler sayesinde mevcut fındık bahçelerinin tekniğine uygun şekilde budanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılar ile mücadelesi yapılarak fındık veriminin nasıl arttığını göstermektir. 

Çiftçilerimize örnek teşkil edecek ve onları da bu şekilde yapmaları için teşvik edecek bahçeler oluşturarak, kalitede farkındalığı ortaya koyup çiftçilerimizin gözüne hitap etmesini sağlamak ve böylece de çiftçilerimizin bu şekilde fındık tarımı yapması konusunda ilçemizde farkındalık oluşturmaktır.” Dedi.

Gölyaka Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Cem Özmen tarafından verilen eğitimlerde ise; Toprak tahlilinin önemi, bahçe tesisi, fındıkta budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele ile hasat, harman ve depolama konularında 4 gün teorik ve 3 gün uygulamalı olmak üzere 7 gün eğitim verildi. Verimin ve üretimin artırılması hedeflenen eğitimden çiftçiler oldukça memnun kaldı. Ortalama 80 kilogram fındık alınan bahçelerde verilen üretici eğitimlerinden sonra rekolte 180 ile 200 kilograma çıkması beklenmektedir.Eğitimlerin devam edeceği öğrenilirken, eğitimlerden yararlanmak isteyen vatandaşların Gölyaka Halk Eğitimi Merkezi’ne ya da Gölyaka Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurmaları istendi. Ücretsiz olarak verilen eğitimlerden tüm vatandaşların yararlanabileceği bildirildi.

Samet Kalyoncu