Uzmanlar uyarıyor! Tehlike saçıyor

Sebze üretimi yapılan alanlarımızın yanı sıra fındık bahçelerimizde de istilacı bir tür olan kahverengi kokarca zararı yoğun bir şekilde gözlemlenmektedir. Yoğun bir şekilde etkilenen bahçelerde kesinlikle ilaçlama işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu böcek türü, ülkemize 6 yıl önce giriş yapmış olup fındık ağaçlarında boş, şekilsiz ve lekeli meyveler oluşturarak yanı sıra diğer meyve ve sebzelerde de emme yoluyla ciddi zararlara neden olmaktadır. Bu zararların yanı sıra insan sağlığı açısından tehlikeli bir zarar oluşturmasa da salgıladığı sıvılar toksik nitelikte olduğundan insan derisinde ve gözlerde tahrişe yol açabilmektedir.

Mücadele yöntemi...

İlkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce gerçekleştirilecek mekanik mücadele (kışlaklardan erginlerin toplanması ve yok edilmesi), yıl boyunca oluşabilecek popülasyon artışını engelleyecektir.

Bu bağlamda, zararlı Nisan ayının sonuna kadar kışladığı yerlerden çıkmadığından, kışlamış erginlerin bu yerlerde kitle halinde imha edilmesi için halk sağlığı alanlarında kullanılan ilaçlar ile işlem yapılmalıdır.

Mayıs ayından sonra aktif olduğu dönemlerde, RUHSATLI BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ ile tarımsal alanlarda ilaçlı mücadele gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Fındık tv