SAMURAİ ARILARININ SALIMI YAPILDI
Parazitoit salımına; Düzce Valisi Selçuk Aslan, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Kılıç, Düzce İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nuri Çelik, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Düzce Orman İşletme Müdürü Murat Yıldız, Düzce Milli Parklar Müdürü Mevlüt Şanlı Şimşek, Ziraat Odası Başkanları, İl Müdür Yardımcıları, İl/İlçe Şube Müdürleri, teknik personel ve çok sayıda üretici katıldı.
Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce geliştirilen proje çerçevesinde fındık zararlısı kahverengi kokarcanın doğal düşmanı Samurai arısının doğaya salınım programına iştirak eden Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce'de 672 bin dekarda dikili, stratejik tarım ürünü olan fındığın korunması, yüksek katma değer kazandırılması ve üreticinin farkındalığının arttırılması için geliştirilen faydalı böcek türü Samurai arısıyla biyolojik mücadelenin önemine işaret etti.
Vali Aslan önemli bir tarımsal ürün zararlısı olan Kahverengi Kokarcanın hareket kabiliyetinin yüksek olduğunu zararlının bu sebeple çok hızlı bir şekilde gelişerek popülasyon varlığını artırmasıyla Düzce'nin en önemli stratejik tarım ürünü olan fındığın dışında 300'den fazla tarımsal ürünlerde de çok büyük zararlar meydana getirmesine sebep olduğunu belirterek zararlılarla mücadele konusunda çiftçileri Tarım ve Orman Bakanlığının uyarılarını takip etmelerini vurgulayarak üreticilerin fındık sezonunu bol rekolteli geçirmeleri temennisinde bulundu.
Düzce İl genelinde Merkez ve 7 İlçede 8000 bin adet parazitoitin doğaya salımını gerçekleştirildiğini söyleyen Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Bu parazitoidlerin, kahverengi kokarcanın yumurtalarını parazitleyerek popülasyonunu kontrol altına alması ve zararlının verdiği zararları azaltması hedeflendiğini belirtti.
İl Müdürü Esra Uzun; “Kahverengi kokarca zararlısı İlimizde ilk kez 2021 yılında gözlemlenmiş ve bu tarihten itibaren böceğin yayılımı, popülasyonu ve yayılış alanları sürekli kontrol edilmekte ve üreticilerin bilinçlendirilmesi amacıyla gerekli sektör ve üretici toplantıları gerçekleştirilmektedir. İlimizin en önemli tarımsal ürünü olan, ihracatımızın ve iç tüketimin fazla olduğu fındık başta olmak üzere, kiraz, şeftali, kivi gibi meyvelerin yanında mısır, Kabak, fasulye, biber benzeri birçok sebzede de zarar meydana getirmektedir" dedi.
Parazitoit salımı, kimyasal ilaç kullanımı gibi geleneksel mücadele yöntemlerine göre daha çevre dostu ve sürdürülebilir bir yöntem olarak kabul gördüğünü sözlerine ekleyen Uzun, Bu sayede, doğal denge korunurken, zararlının popülasyonu kontrol altına alınabileceği ve salımı yapılan bu parazitoitlerin farklı türlerdeki zararlı böceklerin zararını da azaltmasının planlandığını belirtti.
İl Müdürü Uzun'nun parazitoit salımının bölgedeki çiftçilere örnek teşkil edeceğini ve kahverengi kokarca ile mücadelede önemli bir rol oynayacağını ifade ederek “Kahverengi kokarca ile mücadelede Bakanlığımızın belirlemiş olduğu Entegre Mücadele Prensipleri kapsamında yürütülmekte olup sadece Parazitoit salımı gibi biyolojik mücadele yöntemlerinin tek başına yeterli gelmeyeceği, üreticilerimizin kışlamış erginleri toplayarak imha edilmesi, yeni nesil popülasyonunu önemli ölçüde azaltacaktır. Kimyasal ilaç kullanımı ise son çare olarak tercih edilmeli ve mutlaka uzman kontrolünde yapılmalıdır. Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kahverengi kokarca ile mücadelede kararlıyız. Bu konu ile ilgili gerekli tüm çalışmaları yürütüyoruz "dedi.