(Görüntülü )GENEL BAŞKAN ÖZGÜR ÖZEL FINDIK FİYATI UYARISI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Grup Toplantısı'nda fındık taban fiyatı konusunu gündeme getirerek önemli açıklamalarda bulundu. Özel, fındık üreticilerinin yaşadığı zorluklara dikkat çekti ve Türkiye'nin fındık piyasasındaki adaletsizlikleri vurguladı.

 

 

Fındık Piyasası ve Türkiye'nin Durumu

Özgür Özel'in konuşmasında öne çıkan başlıklardan biri, dünya fındık piyasasının büyüklüğü ve Türkiye'nin bu pazardaki yeriydi. Özel, fındık üretiminin dünya çapında 120-130 milyar dolarlık bir piyasa değeri olduğunu belirtirken, Türkiye'nin bu pastadan sadece 2 milyar dolar kazanabildiğine dikkat çekti. Bu durumu, üretimin büyük kısmının Türkiye'de gerçekleşmesine rağmen, ekonomik getirinin adaletsiz şekilde dağıldığını ifade etti.

 

Fındık Taban Fiyatı Beklentisi ve Uyarı

Özgür Özel, Ordu'daki Ziraat Odası başkanlarının fındık için maliyetin 117 lira olduğunu ve bu nedenle taban fiyat beklentisinin 160 lira olduğunu aktardı. Ancak Özel, bu fiyatın altında bir açıklamanın yapılması durumunda uluslararası kartellerin ve yabancı şirketlerin fındık üreticilerini mağdur edeceğini vurgulayarak şunları dile getirdi:

"Şimdi 160 lirasının altında ilan edilen her fiyat, Dünya'nın en zengin çikolata üreticisi kartellerini, o yabancı şirketi zengin edecek. Bizim üreticimizi perişan edecek. Bunun için testi kırılmadan uyarıyoruz. Fındığın fiyatını 160 liradan aşağıya ilan etmeyin."

 

 

Geçmiş Yıl Örnekleri ve Hükümetin Rolü

Geçmiş yıllarda yapılan hatalı rekolte hesaplamalarının fındık üreticilerini olumsuz etkilediğine de değinen Özel, geçen yılın fiyat politikalarının üreticiler üzerindeki olumsuz etkilerini hatırlattı. Bu durumların tekrarlanmaması ve üreticilerin haklarının korunması gerektiğini vurguladı.Fındık üreticinin hakkını verin diye konuşmasını tamamladı

 

İŞTE GENEL BAŞKAN ÖZGÜR ÖZEL İN FINDIK TABAN FİYATI KONUŞMASININ TAM METNİ