BAŞKAN DOĞAN KAHVERENGİ KOKARCASINA BÖCEĞİ İSTİLASINA DİKKAT ÇEKTİ


 Anavatanı Asya olan bu böcek, son yıllarda birçok ülkede ve Türkiye'de özellikle Karadeniz ve Marmara bölgelerimizde yayılma göstererek tarım ürünlerine zarar vermeye başlamıştır. Bitkilerin özsuyunu emerek büyüme ve gelişmelerini olumsuz etkileyen kahverengi kokarca böceği, aynı zamanda evlerde rahatsız edici bir koku yayabilir.İnsan vücuduna temasında, ciltte tahriş,göz koneasında iltihaplanma meydana getirmektedir.

Kahverengi kokarca böceği, özellikle meyve ağaçları, fındık ,ceviz,sebzeler ve bazı tarla bitkilerine zarar verir. Böcek, bitkilerin sap ve meyvelerini emerek, ürünün kalitesini,verimini düşürür ve tohum özelliğini kaybetmesine neden olur.
 Sorun oluşturan bu zararlı böcek türü ile mücadele etmek için Tarım Orman ve Köy İşleri müdürlüklerinin yaptığı çalışma ve mücadele yöntemleri ancak halkın bu zararlı hakkında bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi ile başarılı olabilir.Nisan ve Ağustos aylarında kahverengi kokarca böceği için ilaçlama yapılması gerekir.Bu da ekstra bir maliyet olarak çiftçinin belini büker.İlaç desteklerinin arttırılması, ziraat mühendislerinin sorunlu tarım alanlarını denetlemeleri elzemdir.