ŞAP AŞILAMA KAMPANYASI BAŞLADI

T arım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü “Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyonu Projesi” kapsamında ilçede büyükbaş hayvanlara yönelik sonbahar dönemi Şap Aşılama Kampanyası başladı. 8 EKİM– 17 Kasım 2024 tarihleri arasında sürecek kampanyada, 2 aylık yaşın üzerindeki (aşısız annelerden doğan yavrularda 14 günlük yaşı geçen) tüm sığır cinsi hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanacak.

Şap Hastalığı ve Etkileri Halk arasında "Dabak" olarak bilinen şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanlarda görülen son derece bulaşıcı bir viral hastalıktır. Bu hastalık, hayvanların ağız, tırnak ve memelerinde yaralar oluşturarak; et veriminde %30-45, süt veriminde %15-35 arasında ciddi kayıplara yol açabilir. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı daha savunmasız olup, ölüm riski taşımaktadır.

Nakil ve Aşılama Zorunluluğu Sığır cinsi hayvanların iller arası nakil işlemlerinde, Veteriner Sağlık Raporu alınması zorunludur. Bu raporu almak için hayvanların, sevk tarihinden itibaren son 6 ay içerisinde Sat-2 serotipi içeren şap aşısı ile aşılanmış olması ve aşılamanın üzerinden 21 gün geçmiş olması gerekmektedir.

 

 

Diğer Aşılamalar ve Çalışmalar Şap aşılaması ile eş zamanlı olarak dişi buzağılara brusella aşısı, küçükbaş hayvanlara brusella, PPR ve çiçek aşısı, kedi ve köpeklere ise kuduz aşısı uygulanmaktadır. Ayrıca hayvanların küpeleme, kayıt altına alma ve güncelleme çalışmaları da kampanya kapsamında devam etmektedir.

Aşı Yaptırmak Zorunlu

Hayvan sahiplerinin 5996 sayılı kanun gereğince kampanya sürecinde hayvanlarına aşı yaptırmaları zorunludur. Aksi takdirde cezai işlem uygulanacak ve buzağı ile malak desteklemelerinden yararlanamayacaklardır. Detaylı bilgi almak isteyenler, Düzce il Tarım ve Orman Müdürlüğü veya ilçe müdürlüklerine başvurabilirler.