TALİH ÖZCAN’DAN DÜZCE’DEKİ SIĞINMACILARLA İLGİLİ FLAŞ SORULAR
KALKAN-31 OPERASYONU TARTIŞMALARI DERİNLEŞTİRDİ
25 Kasım 2024 tarihinde düzenlenen KALKAN-31 operasyonunda Türkiye genelinde, 7’si yabancı uyruklu olmak üzere 43 göçmen kaçakçılığı organizatörünün yakalanması ve 1298 düzensiz göçmenin tespit edildiğinin açıklanması üzerine, ülkemizdeki sığınmacılar sorunu yeniden alevlendi. Türkiye’deki yabancı uyruklu şahıslar, göçmen statüsündeki şahıslar ve geçici koruma altındaki sığınmacılara ilişkin son 10 yıldaki verilere bakıldığında, Kalkan-31 operasyonlarında bahsi geçen rakamlar kamuoyunda tartışma yaratmıştır diyen Özcan, ülkemizde yaklaşık 10 milyon sığınmacı olduğunu, bu rakamların o yüzden güvenilir bulunmadığını belirtti. Özcan, İçişleri Bakanlığının düzenlediği operasyon sonrası açıklanan rakamların, göçmen ve sığınmacı politikasındaki belirsizlikleri artırdığını ve vatandaşların bu konuda şeffaf bilgi talep ettiğini ifade etti.
DÜZCE’DEKİ SIĞINMACILAR SORUNU DERİNLEŞİYOR MU?
Özcan, Batı Karadeniz Bölgesi’nde, İstanbul ve Ankara arasında köprü olan, sanayi ve turizm kenti Düzce ilinin stratejik konumu nedeniyle göçmenlerin yoğun yaşadığı bir bölgeye dönüştüğünü belirterek, yasal veya yasal olmayan yollarla girerek burada yaşayan yabancı uyruklu şahısların sayısı ve faaliyetlerine ilişkin bilgilerin açıklanmasını istedi. Ayrıca, son 3 yılda Düzce’de suça karışan yabancı uyruklu şahısların sayısının ve işledikleri suçların türlerinin de açıklanmasını isteyen Özcan, Düzce’de her anlamda huzuru ve güveni sağlamamız gerekiyor şeklinde konuştu.
SIĞINMACILARIN TİCARİ FAALİYETLERİ DENETLENİYOR MU?
Özcan, yabancı uyruklu şahısların çalışma izinlerinden ticari faaliyetlerine, geçici koruma altındaki Suriyelilerin ekonomik ve sosyal hayattaki yerine kadar birçok sorunun yanıtlanmadığını vurguladı. Özcan şunları söyledi: “Halkımız, Düzce’deki yabancı nüfus ve faaliyetleri hakkında gerçeklerden habersiz bırakılıyor. Şeffaflık taleplerimiz, halkımızın bazı gerçeklerden mahrum bırakıldığını gösteriyor. Ülkemizin içinden geçtiği ekonomik zorluklar, geçim sıkıntıları ortada. Kendi öz kaynaklarıyla kalkınma mücadelesi veren Düzce’nin sırtında başka yükler olması kentimizin ekonomik dengesini bozabilir.
Talih Özcan son olarak şunları söyledi: ”Uluslararası arenada yaptığımız her pazarlık yeni bir göç dalgasına neden oldu. Ortadoğu coğrafyasında yaşanan son gelişmeler bu anlamda dikkat çekicidir. Problemin asıl kaynağının sığınmacıların kendisi değil, göç politikalarındaki yanlışlar olduğunun altını çizmek istiyorum. Bu anlamda, cumhuriyetçi, geleneksel dış politikalarımızın, sınır güvenliği açısından da ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz.”
Özcan’ın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yönelttiği sorular şu şekilde;
Düzce’de toplam kayıtlı göçmen sayısı nedir? İlçelere göre dağılımı nasıldır? Düzce’de kayıtlı yabancı uyruklu şahıs sayısı ve ilçelere göre dağılımı nedir? Düzce’de kayıtlı son 5 yılda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiş yabancı uyruklu şahıs sayısı ve ilçelere göre dağılımı nedir? Düzce’de kayıtlı geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı ve ilçelere göre dağılımı nedir? Düzce’de çalışma izni alan geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı ve ilçelere göre dağılımı nedir? Düzce’de çalışma izni alan yabancı uyruklu şahıs sayısı ve ilçelere göre dağılımı nedir? Düzce Üniversitesi’nde okuyan geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı ve okudukları bölümlere göre dağılımı nedir? Düzce Üniversitesi’nde okuyan yabancı uyruklu şahıs sayısı ve okudukları bölümlere göre dağılımı nedir? Düzce’de son 3 yılda suça karışan yabancı uyruklu şahıs sayısı nedir, ilçelere göre dağılımı nasıldır? Bu şahıslar hangi suçlardan yargılanmıştır, cezası sona eren yabancı uyruklu şahısların kaçı halen ilimizde ikamet etmektedir? Düzce’de geçici koruma statüsündeki Suriyelilere ait işletme sayısı kaçtır, ilçelere göre dağılımı nedir? Düzce’de yabancı uyruklu şahıslara ait işletme sayısı ve ilçelere göre dağılımı nedir? Düzce’de son 5 yılda T.C. vatandaşlığı alan yabancı uyruklu şahıslara ait işletme sayısı ve ilçelere göre dağılımı nedir?