OTOGAR, 10 YILLIĞINA, MİLLİ EĞİTİM'E VERİLDİ

İlk gündem maddesi, daha öncede görüşülen, bitkisel ve atık yağların kanalizasyona direk verilmemesi konusuydu.  Çevreyi, özellikle suları kirleten bu konu,  nihayet bu oturumda karara bağlandı.

Yağ Dökmeye Denetim Geliyor

Akçakoca Belediyesi’nin  2015 Aralık ayı Meclis oturumunda, atık yağların kanalizasyona direk karıştırılmaması konusu görüşüldü.Bitkisel ve Madeni yağ kullanan işletmelerle, otomobil bakım vb. hizmeti veren küçük sanayi işletmelerinin atık yağlarını bir havuzda topladıktan sonra kanalizasyona bağlanmaları şartı karara bağlandı.  Söz konusu işletmelerin tespit edilerek;  ( Restoran, Otel, Turizm İşletmeleri, Küçük Sanayi İşletmeleri, Oto- yedek parça atölyeleri  vb.) 31 Mayıs 2016 tarihine kadar gerekli değişiklikleri yapmaları için süre verilmesine karar verildi.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 6 Haziran 2015 tarihli/29378 sayılı yönetmeliği gereğince; Belediyelerin bu dönüşümü ve denetimi yapmaları gerekiyor.

“Belediyelerin görev ve yetkileri

MADDE 8 – (1) Büyükşehir belediyeleri, büyükşehir ilçe belediyeleri, il, ilçe ve belde belediyeleri; yetki sahasında bulunan bitkisel atık yağ üreticilerini denetleyerek bitkisel atık yağların kanalizasyona dökülmesini önlemekle görevli ve yetkilidir.

(2) İl, ilçe ve belde belediyeleri;

a) Sınırları dâhilinde bitkisel atık yağ üreticilerinin, çevre lisansı almış geri kazanım tesisleriyle veya bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri ile yıllık sözleşme yapmalarını sağlamak, ...............

b) Bitkisel atık yağların hanelerden ayrı toplanması için yetkilendirilmiş kuruluş, çevre lisansı almış geri kazanım tesisleriyle veya bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri ile işbirliği yaparak toplama sistemini oluşturmak, bitkisel atık yağ toplama faaliyetleri konusunda halkı bilgilendirmek ve toplama miktarları hakkında ilgili il müdürlüğüne bilgi vermekle,

görevli ve yetkilidir.”

İkinci Gündem maddesi Kaymakamlık kanalıyla istenen Belediyeye ait Ayazlı Mahallesindeki garajın bir bölümünün Çıraklık eğitimi için tahsisiydi. Belediye Meclisi, söz konusu alanın 1,2,3,6 ve 21 nolu bağımsız bölümleri 10 yıllığına bila-bedel olarak İlçe Meslek Eğitim Merkezi olarak tahsis edilmesini kabul etti.

Diğer gündem maddeleri,  imar planı bir türlü oturmamış, inşaat halindeki tüm Türkiye’de olduğu gibi, imar ile ilgili konulardı. Vatandaşların talepleri görüşüldü; bazıları kabul edildi, bazıları komisyona havale edildi, bazıları ise ret edildi.2015 yılının son toplantısı olmasına rağmen, toplantının tansiyonunun oldukça düşük olduğu, ilk günlerdeki heyecanın kalmadığı görüldü.