İl Tarım Müdürlüğünde Kasım Ayı Faaliyetleri Açıklandı

  Bitkisel Faaliyetler

Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi kapsamında 160 çiftçi eğitildi.

Merkez İlçe ile birlikte diğer yedi ilçemizde yapılan, her ilçeden yirmi olmak üzere toplam 160 üreticimizin katılımıyla gerçekleştirilen eğitimlerde; başta budama olmak üzere, toprak numunesi alımı ve bitki besleme konularında uygulamalı eğitim verildi.

Yem bitkisi üreticilerine 10 bin 800 kg adi fiğ tohumu dağıtılmıştır.

Yem bitkisi üretimini geliştirme projesi kapsamında % 50'si Düzce İl Özel İdaresi destekli olmak üzere 80 çiftçimize toplam 10 bin 800 kg adi fiğ tohumu dağıtımı yapılmıştır.

 

          Hayvancılık Faaliyetleri

Manda yetiştiricilerine 882 bin 550 TL karşılıksız destek ödemesi için hazırlanan icmal Bakanlığa gönderildi.

2015 yılı Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesi Desteği kapsamında 95 yetiştiriciye Bin 94 manda ve 49 manda yavrusu için 882 bin 550 TL destek ödemesi yapılacak olup, destekleme ile ilgili hazırlanan icmallerin Bakanlığa gönderilmiştir.

4 bin 605 baş büyükbaş hayvana şap aşısı, 500 büyükbaş hayvana brusella aşısı, 500 baş koyuna veba ve 70 koyuna brusella aşısı yapıldı.

2015 sonbahar şap aşılama kampanyası kapsamında Kasım ayında 61 köyde 4 bin 605 büyükbaş hayvana şap aşısı yapılmıştır. Ayrıca 5 köyde 500 koyun vebaya karşı, 1 köyde 70 koyun brusellozise karşı ve 39 köyde 500 dişi sığır brusellozise karşı aşılanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu günlerde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış herhangi bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 16 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

843 baş büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

İlimizdeki 843 adet 0-3 ay arası büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

Bin 512 ton tavukayağı ihracatı yapılmıştır.

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 65 büyükbaş, 1 milyon 978 bin 670 kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden yurt dışına Bin 512 ton tavukayağı ihracatı yapılmıştır.

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 252 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 56 bin 467 kg etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

 

         Su Ürünleri Faaliyetleri

131 adet perakende balık satış noktası ile 2 adet yetiştiricilik tesisi denetlenmiş, mevzuata aykırılıktan 10 bin 550 TL idari para cezası kesilmiştir.

İlimiz genelinde 131 adet Perakende Balık Satış noktası denetlenmiş, mevzuata aykırı satış yaptıkları gerekçesiyle 10 adedine toplam 10 bin 550 TL. idari para cezası kesilmiştir.

Çift kabuklu yumuşakça izleme programı için 12 adet Kum Midyesi numunesi ve 8 adet deniz suyu numunesi alınmıştır. Ayrıca nitrat izleme programı kapsamında 12 adet su numunesi alınmış olup alınan numunelerde tehlike sınırları üzerinde nitrat bulunmamıştır.

Müdürlüğümüzce; amatör olarak balıkçılık yapmak isteyen 9 kişiye Amatör Balıkçılık Belgesi verilmiş, su ürünleri yetiştiriciliği yapmak isteyen 6 yetiştiricinin ise başvuruları alınmıştır.

 

            Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

409 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Kasım ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 383, yem satışı yapan işyerlerinde 26 olmak üzere toplam 409 adet denetim yapılmıştır.

5 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 26 bin 360 TL idari para cezası kesilmiştir.

Alo Gıda 174 hattına gelen 13 şikâyet incelenmiş olup, şikayetler olumlu sonuçlanmıştır. 5 gıda işletmesine 26 bin 360 TL idari para cezası uygulanmıştır.

169 adet gıda numunesi alınmıştır. 

Gıda ihracatı için 153, izleme vb. programlar için 16 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları uygun olup, izleme vb. numunelerinin analiz sonuçlarından 1 adeti olumsuz,  15 adeti olumlu çıkmıştır.

3 bin 357 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir.

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Kasım ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 3 bin 357 ton iç fındık için 153; ihraç edilen Bin 179 ton diğer gıda maddeleri için 50;   olmak üzere toplam 203 adet sertifika düzenlenmiştir. 

Gıda işletmelerine 36 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 36 'sına işletme kayıt belgesi verilmiştir. Bir işletmeye 1 adet yem kayıt belgesi verilmiştir.

İlgili esnafın başvuruları üzerine 7 adet tütün/alkol satış belgesi düzenlenmiştir.

                      

           Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projelerinin inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir.

9. ve 10. etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Programı Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlarının Desteklenmesi projesi kapsamında 18 adet projeye ait inşaatlar devam etmekte olup, Kasım ayında bir firmaya ait 80 bin TL hakediş ödemesi ile ilgili raporlar Bakanlığımıza gönderilmiştir.

Kooperatif Borcu Ertelendi

Hayvancılık alanında faaliyet gösteren bir adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifin uygulamış olduğu projenin işletme sermayesi ve faizlerinin borç erteleme talepleri Bakanlıkça onaylandı.

Arazi satışları, intikal, vasıf değişikliği ve tarımsal yapı konularında 39 işlem gerçekleştirilmiştir.

Kasım ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 31 adet satış, 1 adet intikal, 1 adet vasıf değişikliği ve 6 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirme işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavına 24 kişi başvuru yaptı

6 Aralık 2015 tarihinde yapılacak olan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı için İl genelinde 24 kişinin sınav başvurusu alınmıştır.

Tarım yayımcısı ve tarım danışmanı sertifikası olan kişilerin sertifika vize işlemleri gerçekleştirilmiştir.

Tarımsal maliyetler için anketler yapıldı

İlimiz genelinde fındık üretimi yapan 15 üretici ile Maliyet Otomasyon Sistemi için maliyet anket çalışmaları tamamlandı.

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenip tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verildi. Mahkeme ve diğer kurumlardan talep edilen bilgi ve belgeler Kasım ayı içerisinde gönderildi.

Tarımsal Yenililerin Yaygınlaştırılması Projesi Antalya'da anlatıldı

Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından Antalya'da yapılan Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi değerlendirme toplantısında İlimizde yürüttüğümüz "Düzce İlinde Yeni Bamya Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında yapılan faaliyetlerle ilgili sunum yapıldı.

Kasım ayında 5 adet tarımsal kurs açıldı

"Tarımsal Nüfus Gençleşiyor" projesi kapsamında İlimizde 2015 yılında açılması planlanan 21 kurstan Kasım ayı sonu itibariyle 14 kurs açıldı. Kasım ayı içerisinde Merkez Beyköy Beldesinde "Fındık Yetiştiriciliği", Gölyaka İçmeler Köyünde "Süt Sığırı Yetiştiriciliği", Kaynaşlı Sarıçökek Köyü ile Yığılca Merkezde "Arı Yetiştiriciliği" ve Gümüşova Yıldıztepe Köyünde "Meyve Ağaçlarında Budama" konulu çiftçi kursları açılmış olup bu kurslara ait kursiyer listeleri Bakanlığa gönderilmiştir.

Gümüşova Yıldıztepe köyünde sertifika töreni düzenlendi.

Gümüşova İlçesi Yıldıztepe köyünde Ziraat Mühendisi Kadir Sülek tarafından 11 gün (88 saat) süren  ''Meyve Ağaçlarında Budama'' konulu kursa katılan ve kursu başarıyla tamamlayan 15-40 yaş arası 13 kursiyere, Yıldıztepe Köyünde yapılan törenle sertifikaları verildi.

Kadın çiftçiler çeşitli konularda eğitildi

Kadın çiftçilere yönelik olarak "Merkez Gündolaması Köyü ile Gölyaka İçmeler Köyünde "Peynir Yapımı", Kaynaşlı Sarıçökek Köyünde "Ekmek İsrafının Önlenmesi", Merkez Beyköy Beldesinde "Gıda Muhafaza Yöntemleri" ile "Yemeklik Baklagillerin Beslenmemizdeki Yeri ve Önemi "konularında eğitim çalışmaları yapıldı.