MART AYINDA FINDIK BAHÇELERİNDE YAPILACAKLAR

Akçakoca Ziraat Odası Başkanlığından Yapılan Açıklamada Mart Ayında Fındık Bahçelerinde Yapılacak İşlemler Hakkında Açıklama Yaptı

MART AYINDA FINDIK BAHÇELERİNDE YAPILACAKLAR
Baharın gelmesiyle birlikte birçok tarım ürününde olduğu gibi fındıkta da bakım işlemleri başlamıştır. Budama, kök-dip sürgünü temizliği ve bahçe üzerindeki bitki artıklarının temizliği ile başlayan işlemler ocak içinin hava almasını sağlarken hastalık (külleme) ve zararlıların gelişip yayılmasını engeller. Mart sonuna doğru fındık gal sineği ve yaprak deleninin görüldüğü bahçelerde ekonomik zarara neden oluyor ise bu zararlılara karşı ilaçlama yapılabilir. Hava sıcaklıkları 18-20°C’ye ulaştığında daha önceki yıllardan bulaşık bahçelerde kışlayan dalkıranların çıkışı görülebilir fakat çıkış kademeli olarak gerçekleştiğinden ekonomik mücadele zamanı haziran- temmuz aylarıdır.
Fındık bahçelerinde doğru bir gübreleme planlanabilmesi için hasat sonrasında ilk yapılması gereken şey toprak analizidir. Ağaçların uyanması ile fındık köklerinin topraktan besin maddelerini alması hızlanır. Bitkilerin yeşil aksamının geliştiği bu dönemde en çok ihtiyaç duyulan bitki besin maddesi azottur.
Azot noksanlığında:
- Fındık ocaklarında yaşlı yapraklarda sararma
- Ocaklarda gelişme geriliği
- Aşırı noksanlıkta meyve kalitesi ve miktarında düşüş görülür.
Gereğinden fazla atılan azotlu gübreler:
-maddi kayba,
–toprak kirliliğine,
–meyve tutumunu geciktirerek hasat zamanının uzamasına,
–yaprak dokusunu yumuşatarak fındığın hastalık ve zararlılara daha açık hale gelmesine sebep olur.
Azotun bitkiler tarafından alınabilir formu toprakta kalıcı değildir. Bunun nedenleri; bitki tarafından fazlaca alınması, topraklardan kolayca yıkanması ve gaz halinde havaya karışmasıdır. Toprak analiz sonucuna göre fındığın ihtiyaç duyduğu azotlu gübre toplamı 2’ye bölünerek uygulanmalıdır.
İlk uygulaması şubat sonu- mart başında yapılması gereken azotlu gübre; bitkinin yeşil aksamını ve sağlıklı sürgün gelişmesini teşvik edici özelliktedir. İkinci uygulaması ise mayıs-haziran aylarında gelecek yılın sürgün gelişimi için önemlidir. Bölgemizde yaygın olarak kullanılan azotlu gübreler 26’lık CAN gübre, 46’lık Üre gübresi ve kompoze gübrelerdir. Bu dönemde azot ihtiyacı kompoze gübre (Azot-fosfor- potasyum ve ek olarak mikro element içerikli) ile verilmek istenirse toprak analiz sonucu dikkate alınarak planlama yapılmalıdır. Çünkü yapılan analiz sonuçlarında gözlemlenmiştir ki potasyum değeri Akçakoca topraklarında yüksektir. Kompoze gübre içerisinde potasyum ihtiva edebileceğinden toprağa aşırı potasyum müdahalesi kök bölgesinde bulunan diğer bitki besin maddelerinin alımını sınırlandırabilir. Ayrıca kireç uygulanan topraklarda aynı sene içerisinde fosfor ihtiva eden gübrelerin uygulanması kirecin ve fosforun birleşerek bitkinin yararlanamayacağı forma dönüşmesine yol açabilir. Bu nedenle gübreleme toprak analiz sonucuna göre önerilen dozda ve gübre çeşidine uygun olarak yapılmalı, doğa ve toprak yapısı bozulmamalıdır.