MAYIS AYI FAALİYETLERİ AÇIKLANDI

Bitkisel Faaliyetler

Yayakbaşı Merası törenle açıldı.Mera Islah ve Amenajman Projesi tamamlanan İlimiz Merkez İlçe Yayakbaşı  Köyü'nde mera açılış töreni düzenlendi.

Organik Tarım eğitimi yapıldı.Organik tarımda tüketici bilincinin geliştirilmesi eğitim semineri yapıldı.

Fındık Yeşil Kokarcasına karşı fındık üreticileri eğitildi."Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Fındık Yeşil Kokarcası İle Mücadele" projesi kapsamında 5 ilçede 150 çiftçiye eğitim verilmiştir.Örtüaltı ve Mısır Entegre Mücadelesi programı kapsamında yapılan eğitim toplantıları ile üreticiler,  örtüaltı ve mısır entegre mücadele programı konularında bilgilendirildi.

   Hayvancılık Faaliyetleri 

  16 bin 809 sığıra çiçek aşısı, 600 koyuna veba aşısı ve Bin koyuna mavi dil aşısı yapıldı

Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında devam eden 2015 yılı Sığırların Nodüler Ekzantemi hastalığına karşı 157 köyde 16 bin 809 adet sığıra Çiçek aşısı yapılmıştır.1 köyde 600 adet Koyuna PPR (Koyun-Keçi Vebası) aşısı, 4 köyde de Bin adet Küçükbaş Mavidil aşısı ile  koruyucu olarak aşılanmıştır.Hayvan pazarının açık olduğu günlerde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış ve hayvan pazarındaki hayvan sahip değişikliği işlemleri yapılmıştır.İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 54 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

Bin 568 büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.İlimizdeki 1.568 adet 0-3 ay arası büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

430 büyükbaş hayvan, 2 Bin 643 adet arı kovanı ve 2 milyon 723 bin kanatlı sevki yapılmıştır.İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 430 büyükbaş, 2 bin 643 adet arı kovanı ve 2 milyon 723 bin 241 adet kanatlı sevki yapılmıştır.

Bin 214 ton tavuk ayağı ve Bin 854 kg bal ihracatı gerçekleştirilmiştir.İlimizden 42 adet Veteriner Sağlık Sertifikası ile Bin 214 ton hayvan maddesi(tavuk ayağı) ihracatı yapılmıştır. Ayrıca 1.854 Kg. Bal Bangladeş'e gönderilmiştir.

Belgesiz 21 büyükbaş hayvan için 9 bin 198 TL idari para cezası kesilmiştir.Yapılan hayvan sevki kontrollerinde belgesiz 21 büyükbaş hayvan için toplam 9 bin 198 TL idari para cezası verilmiş ve küpesiz 7 büyükbaş hayvan kesime sevk edilmiştir. 

Diğer İllere 576 bin damızlık yumurta sevki gerçekleştirilmiştir.İlimizden diğer illere 576.664 adet damızlık yumurta sevki yapılmıştır.İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 600 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 135 bin 894 kg etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

Su Ürünleri Faaliyetleri

6 alabalık işletmesi ile 11 balık satış noktası denetlenmiştir

  İlimiz genelinde 6 adet alabalık işletmesi ile 11 adet balık satış noktası denetlenmiştir. Yapılan denetimler sonucunda 2 noktaya caza kesilmiştir.

8 adet kum midyesi, 4 adet deniz suyu numunesi ve 10 adet nitrat numunesi alınmıştır.8 adet Kum Midyesi numunesi,4 adet deniz suyu numunesi alınmıştır. Ayrıca nitrat izleme programı kapsamında 10 Adet su numunesi alınmış olup alınan numunelerde tehlike sınırları üzerinde nitrat bulunmamaktadır.

 33 kişiye amatör balıkçı belgesi, 5 kişiye de gerçek kişiler için ruhsat tezkeresi verilmiştir.Müdürlüğümüzce; amatör olarak balıkçılık yapmak isteyen 33 kişiye Amatör Balıkçılık Belgesi, Gerçek kişiler için de 5 adet Ruhsat Teskeresi verilmiştir.    

           Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetler,

   431 gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir. Mayıs ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 421,  yem satışı yapan işyerlerinde 10 olmak üzere toplam 431 adet denetim yapılmıştır.

3 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 11 bin 714 TL idari para cezası kesilmiştir.Alo Gıda 174 hattına gelen 22 şikâyet incelenmiş olup, 3 şikayet olumsuz, 19 şikayet ise olumlu sonuçlanmıştır. 3 gıda işletmesine 11 bin 714 TL idari para cezası uygulanmıştır.

 93  adet gıda numunesi alınmıştır.Gıda İhracatı için 82,  izleme için 11 adet numune alınmıştır. Alınan numunelerin analiz sonuçları uygun çıkmıştır. 

 Bin 535 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir.İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Mayıs ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen Bin 535 ton iç fındık için 82 ;  AB dışı ülkelere ihraç edilen 538 ton diğer gıda maddeleri için 31 olmak üzere toplam 113 adet

Gıda ve yem işletmelerine 14 adet kayıt belgesi verilmiştir.Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 14' üne işletme kayıt belgesi verilmiş, başvuru olmadığı için yem kayıt belgesi verilmemiştir.

İlgili esnafın başvuruları üzerine 24 adet tütün/alkol satış belgesi düzenlenmiştir

   Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

 9. Etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Programı Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hibe desteği almaya hak kazanan yatırımcılara hibe sözleşmesi imzalanması için gereken tebligatlar yapıldı. Bir firma ile hibe sözleşmesi imzalandı.10. Etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında tüm ilçelerde bilgilendirme toplantıları yapılmıştır.

10. Etap Hibe Programı kapsamında 18 proje başvurusu olmuştur.10. Etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 18 adet proje başvurusu yapılmış olup, bu projeler kapsamında 7 milyon 851 bin 248 TL'lık hibe talebi yapılmıştır.

9. ve 10. Etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Programı makine ve ekipman hibe desteği programında yatırımcılara verilen makine ve ekipmanların kontrolleri yapılmıştır.

6 kooperatifin genel kurulu yapıldı.Merkez İlçe Aydınpınar, Fındıklıaksu, Gölyaka İlçesi Yunusefendi, Çamlıbel, Hamamüstü ile Çilimli İlçesinin Pırpır Köyü'ndeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin genel kurulları yapıldı

      Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir.Mayıs ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 27 adet satış, 1 adet ifraz, 1 adet vasıf değişikliği ve 13 adet intikal işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri kapsamında; danışmanlık hizmeti veren kuruluşlarla ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

    4 çiftçinin borç ertelemesi yapılmıştır.İlimizde 6-8 Ocak 2015 tarihinde meydana gelen aşırı kar yağışı ve 1 Şubat 2015 tarihinde meydana gelen fırtına sebebiyle seraları zarar gören ve 08/04/2015 tarih ve 2015/75105 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesi için müracaat eden 4 (dört) çiftçinin borç erteleme talepleri İl/İlçe Hasar Tespit Komisyonunca uygun görülmüştür.2015 yılı açıkta bitkisel üretim (tarla, meyve ve sebze ürünleri) ve örtü altı birinci     tahmin üretim değerleri İlimiz Merkez ve İlçelerine ait veriler hazırlanarak İstatistiki Veri Ağı sistemine girilmiştir.

Mayıs ayına ait ürün gelişim raporları Sakarya Mısır Araştırma İstasyonu Müdürlüğüne gönderilmiştir.

Tarımsal Kuraklık çalışmalarında kullanılmak üzere ilimize ait 2015 yılı Mayıs ayı ürün çıkış durum raporu Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne gönderilmiştir.

Gümüşova İlçemizde İşkur destekli süt sığırcılığı kursu açılmıştır. Tarımsal Nufus Gençleşiyor projesi kapsamında Gümüşova İlçemizde İşkur destekli bir adet süt sığırcılığı kursu açılmıştır.

Kadın çiftçilerimize sertifika dağıtım töreni düzenlendi.Kadın çiftçilerimize yönelik olarak Kaynaşlı İlçesinde düzenlemiş olduğumuz Meyve ağaçlarında budama kursu ile Gümüşova İlçesindeki Süt Sığırcılığı Yetiştiriciliği kursları için sertifika dağıtım töreni düzenlendi.

21 Mayıs Dünya Süt Günü Gölyaka İlçemizde kutlandı.21 Mayıs Dünya Süt Günü kapsamında tüm İlçelerimizde okullarda sütün önemi konusunda bilgilendirme eğitimleri yapıldı. Ayrıca Gölyaka İlçemizde ise günün önemini anlatan çeşitli etkinliklerikler düzenlendi.

Tarım Ürünleri Maliyet Sistemiyle ilgili olarak ilimizde yetiştirilen ürünlerin maliyet cetvelleri hazırlanarak Bakanlık veritabanı olan Tümsis sistemine kaydedilmiştir.Çiftlik Muhasebe veri ağına dahil olan 2014 yılına ait 35 çiftçinin sisteme kayıtları yapılmıştır. 2015 yılına ait 45 adet çiftçiyle sözleşme imzalanıp bakanlığa gönderilmiştir.Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar raporlanarak başvuru sahiplerine gönderildi.Her hafta Perşembe günleri hayvan pazarı ve sebze pazarı dolaşılarak ürünlerin fiyatları alınıp ayın 15'inde ve 25'inde İstatistiki Bilgi Sistemi veri girişi yapılmıştır.Genel Sağlık Sigortasıyla ilgili olarak vatandaşların tarımsal gelirlerinin hesaplanması ile ilgili işlemler yapıldı.

Yeni Bamya Çeşitleri Deneniyor

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması amacıyla ilimizde yürütülen "Düzce İlinde Yeni Bamya Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında Beyköy ve Nasırlı köylerinden 4 çiftçiye ait 2 da alanda bahçelere damla sulama sistemlerinin kurulumu yapılmıştır. Projede kullanılacak olan Yalova Akköy 41, Yalova Kabaklı 11 ve Marmara 1 çeşitlerinin tohumları 08.05.2015 tarihinde bahçelere ekim işlemleri gerçekleştirilmiştir. Çınardüzü, Eminaçma, Çamlısu ve Akbıyıklar köylerinde 2b arazilerinin tarımsal açıdan değerlendirilmesi için köylerde arazi kontrolleri gerçekleştirilmiştir.