ÖRNEK BAHÇELERLE FINDIKTA VERİM ARTACAK

 

Ülkemizin en önemli ihracat ürünü olan fındığın “Entegre Mücadele" kapsamında sürdürülebilir tarım teknikleri ile verim ve kaliteyi artırmak amacıyla İl\İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün üreticilerimizin her daim yanında olduğunu belirten İl Müdürü Esra UZUN, Düzce İl genelinde yaklaşık 24 bin üretici 632 bin dekar alanda fındık yetiştiriciliği ile uğraşmaktadır. Hasattan sonra en önemli işleminin “Fındıkta Budama" olduğunu belirtti. Üretici Fatma AK'a ait fındık bahçesinde gerçekleştirilen budama demonstrasyon çalışması ile örnek bir Fındık bahçe oluşturulması hedeflenmektedir. Fındık Entegre çalışmaları kapsamında 2023 yılında il ve İlçe Müdürlükleri olarak 165 üreticide yaklaşık 2 bin dekar alanda yürütülen bu çalışma ile her köyde örnek bahçe tesis ederek bölgede birim alandan daha yüksek ve daha kaliteli verim alan öncü çiftçiler yetiştirerek Fındığın birim alandaki maliyetleri düşürmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

Fındık bitkisi Karadeniz bölgesinde genellikle Ocak usulü dikim sistemi ile bahçeler tesis edilmekte, üreticiler ocakta 10-12 dal ile üretim yapmakta, ancak bitkinin besleyebileceği dal sayısının fazla olması nedeniyle verim ve kalite ikinci planda kalmakta olup sadece vejetatif gelişim ön plana çıkmaktadır. Bitkideki dal sayısı fazla olduğunda bahçedeki nem oranı artmakta olup hastalık ve zararlıların artmasını teşvik etmektedir.  Fındık bahçelerinde toprak yapısına, bitki çeşidi ve dikim sıklığı dikkate alınarak ocakta maksimum 5-6 dal olacak şekilde ocakların tesis edilmesi hem hastalık zararlı popülasyonunu azaltacak hem de verim ve kaliteliyi artıracağından üreticilerin birim alandaki gelirini artırmış olacaktır.

Üreticilerimiz bu günlerde bahçelerini kontrol edip, gerekli görülmesi durumunda İl ve İlçe Müdürlüğünde görevli teknik personelden yardım alabilirler.