Yurt Dışına Para Transferi Kısıtlamalarını 2025’e Kadar Uzattı

Rusya Merkez Bankası (CB), yurt dışına para transferi kısıtlamalarını 31 Mart 2025’e kadar uzatma kararı aldı.

Bu kapsamda, Rus vatandaşları ve dost ülkelerde yerleşik olmayan bireyler, yabancı bankalardaki hesaplara ayda 1 milyon dolardan veya eşdeğer döviz tutarından fazlasını aktaramayacak. Ayrıca, para transfer sistemleri aracılığıyla yapılan işlemlerdeki limit aylık 10 bin dolar olarak kalacak.

Maaş Transferleri ve Yasağın Devamı

Bireyler, maaş tutarındaki fonlarını yurt dışına aktarabilecek, ancak Rusya’da çalışmayan kişilerin para transferi yasağı sürecek. Dost olmayan ülkelerden gelen bankalar ise, Rusya bankalarında açılan muhabir hesapları kullanarak, ruble cinsinden transferler gerçekleştirebilecek.

Kısıtlamaların Geçmişi

Bu kısıtlamalar, ilk olarak Mart 2022’de uygulanmaya başlanmış, ardından defalarca genişletilip hafifletilmiştir. Geçtiğimiz hafta, Merkez Bankası’nın, Avrupa bankalarının Rusya’daki iştiraklerine döviz transferlerini reddetmemeleri için bir emir gönderdiği de bildirilmişti. Ayrıca, bu bankalara Rus müşterilerle ilgili bilgileri ana yapılarına aktarmamaları gerektiği hatırlatıldı.

Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) taleplerinin, Rusya Federasyonu’nun mevzuatını ihlal ettiğini belirtti. Nisan 2024’te ECB, UniCredit ve Raiffeisen Bank International (RBI) gibi bankalara, Rusya’daki faaliyetlerini hızla durdurmaları yönünde emir vermişti.