BAŞKAN ALBAYRAK TAN,5 ARALIK KADIN HAKLARI GÜNÜ MESAJI
BAŞKAN ALBAYRAK TAN,5 ARALIK KADIN HAKLARI GÜNÜ MESAJI
Akçakoca belediye başkanı Fikret Albayrak,5 Aralık Kadın Hakları Günü sebebiyle bir mesajı yayımladı
Akçakoca belediye başkanı Fikret Albayrak,5 Aralık Kadın Hakları Günü sebebiyle bir mesajı yayımladı
Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Kadınlarını geri bırakan bir toplum, geride kalmaya mahkûmdur” sözleri doğrultusunda, onun açtığı yolda emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz. Böylesi büyük bir mirasa sahip çıkmak, yalnızca bir teşekkür değil, aynı zamanda bir sorumluluktur. Kadınların hayatın her alanında daha güçlü ve daha etkin bir şekilde var olmasını sağlamak, Atatürk’ün bize miras bıraktığı çağdaşlaşma idealine olan bağlılığımızın bir gereğidir.
Daima söylediğim gibi, önceliğimiz kadınlarımız, gençlerimiz ve çocuklarımızdır. Cumhuriyetin kenti Akçakoca da yaşayan tüm kadınlarımızın her zaman yanında olmaya, onların hayatını kolaylaştıracak somut adımlar atmaya devam edeceğiz.
Bu doğrultuda kadınlarımız için üreten kadınlar atölyesi, destek programları ve bir çok projemizle daha iyi bir yaşam sunmayı hedefliyoruz. Atatürk’ün devrimleri sayesinde bugün bu makamda bir kadın olarak hizmet verebiliyorsam, bu mücadeleyi daha ileriye taşımak benim ve hepimizin boynunun borcudur. Akçakoca daki tüm kadınlarımız için daha eşit, daha adil ve daha güçlü bir gelecek inşa etmek en büyük hedefimizdir.
Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, minnet ve özlemle anıyor; açtığı yolda yürümeye, Cumhuriyetin ışığını Akçakoca dan tüm Türkiye’ye yaymaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyorum.”
KADIN HAKLARI GÜNÜ NE DEMEK
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra 1924 yılında Tevhid-i Tedrisat Kanunu’ nun kabul edilmesiyle eğitim tek sistem altında toplanmış ve kadınlarla erkeklere eğitimde eşit imkanlar sunulmuştur. 1925 yılında Kıyafet Kanunu ve 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kadınların yasal statüsü değişmiş, hem aile içinde hem de bir birey olarak eşit haklar tanınmıştır. Kadınlara 1930’da yerel, 1934’de genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Türkiye'de kadınlar 20 Mart 1930'da belediye seçimlerinde seçme hakkı kazandılar. 1933'te Köy Kanunu'nda muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkı düzenlendi. Milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına ise 5 Aralık 1934'te yapılan anayasa değişikliğiyle kavuştular. 8 Şubat 1935'de ilk defa meclis seçimlerine katılan Türk kadınları mecliste 18 sandalye elde ettiler. 5 Aralık tarihi, Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.