DÜZCE VETERİNER HEKİMLERİ ODASI KURBAN BASIN BİLDİRİSİ YAYIMLADI
DÜZCE VETERİNER HEKİMLERİ ODASI KURBAN BASIN BİLDİRİSİ YAYIMLADI
Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Şerifali Karanfil bir basın açıklaması yaptı.Karanfil basın açıklamasında “
Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Şerifali Karanfil bir basın açıklaması yaptı.Karanfil basın açıklamasında “
Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Şerifali Karanfil bir basın açıklaması yaptı.Karanfil basın açıklamasında “
Her yıl Kurban Bayramında Ülkemizde yaklaşık 3 milyon 500 bin kurbanlık hayvan, büyük bir kısmı Kurban Bayramının ilk günü olmak üzere 4 gün boyunca kesilmektedir. Bunlardan yaklaşık 1 milyon adedi büyükbaş, 2 milyon 500 bin adedi küçükbaş hayvanlardan oluşmaktadır. Düzce ilimizde büyükbaş hayvan kurban kesim oranı Türkiye genelinin üstündedir. Kurbanlık kesimlerinin son 5 yılın ortalamasına baktığımızda artan nüfus ve göçe rağmen artma eğiliminde olmadığı görülmektedir. Burada etkenin yurt dışı vekaletle ve kontrolsüz kurbanlık sektörünün olduğunu düşünmekteyiz. Bu da yerli besici-üreticiyi baltalamakta, cari açık oluşturmaktadır.
2020 yılında ilimizdeki kurbanlık hayvan varlığı ve hayvan hareketlerine baktığımızda ilimizde 11000 adet büyükbaş,2800 adet küçükbaş hayvan kesileceğini tahmin etmekteyiz. Ülkemizde kurbanlık amacı ile kesilen büyükbaş hayvanlar sığır, manda ve deveden, küçükbaş hayvanlar koyun ve keçiden oluşmaktadır. Yıl boyunca gıda amaçlı kesilen hayvan sayısının yaklaşık 25-30’unu oluşturan bu rakam beraberinde yoğun miktarda hayvan hareketini de zorunlu kılmaktadır. Bu yoğun hareket zorunluluğunda, kavşak konumundaki ilimiz salgın ve bulaşıcı hastalıklar açısından ciddi etkilenmektedir.
Cvid-19 Pandemi sürecini yaşadığımız bu süreçte bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakli esnasında insan sağlığı, hayvan sağlığı, refahı ve çevre ile ilgili tedbirler alınmasında zorluklar oluşturmakta, uygun şartlarda kesilememe, covid-19 bulaş, etlerin kontrolünün güç olması nedeni ile de özellikle insan sağlığı açısından ciddi riskleri beraberinde getirmektedir. 21. y.y. a yakışmayan, hayvan refahı olumsuzluklarını yaşamamaya ve yaşatmamaya özen göstermeliyiz.
Kurbanlı hayvanların KULAK KÜPELERİNİN OLMASINA, il içi hayvanların HAYVAN PASAPORTLARININ ,il dışı hayvanlarının VETERİNER SAĞLIK RAPORU OLMASINA dikkat edilmelidir.
Kurbanlık hayvan seçiminde hayvanlar sağlıklı olmalarına dikkat edilmelidir. Bu anlamda kurbanlık hayvan satışlarının Mahalli İdarelerce izinli satışlarına müsaade edildiği hayvan pazarlarından, hayvan borsalarından yada Veteriner Hekim kontrolündeki ahırlardan alınmasına özen gösterilmelidir. Sağlıklı bir hayvanın bakışları canlı, tüyleri parlak ve yatık, kondüsyonu iyi, ağız ve burun akıntısı olmayan hayvanlar olduğunu unutmamalıyız. Yeni doğum yapmış hayvanlar kurban edilmemeli, dişi hayvanların Veteriner Hekim tarafından gebelik kontrolleri yapılmış hayvanlar olmasına dikkat etmeliyiz. Hatta hayvan varlığımızın yetersizliği düşünüldüğünde DİŞİ HAYVANLARI mümkün olduğunca kesmemeli, ya da kurban bir fırsat bilinerek DAMIZLIK DEĞERİ KAYBOLMUŞ DİŞİLER KESİLEREK verimli hayvanlar muhafaza edilmelidir.
Bilimsel veriler kurban etlerinden Coronavirus bulaşmasının olmadığını göstermekle birlikte etlerin kontamine olmaması için kesicilerin ve işleyicilerin test yapılmış kimselerden olması önemlidir. Ayrıca pazarlıklar hayvan pazarlarının sembolü haline gelmiş klasik el sıkılıp sallamalı olmamasına bu bayram önem verilmelidir.
Kesim öncesi hayvanlara iyi davranılmalı, eziyet çektirilmemeli, duygusal davranılmalı en az kesimden önceki altı saat yem verilmemeli, ihtiyaç dahilinde su tüketmelerine izin verilmelidir. Kesim öncesi hayvanlar dinlendirilmeli, eziyet görmüş ya da yorgun hayvanların etlerinde glikojenin azaldığı pH nın düşüp etin lezzeti ve dayanıklılığının olumsuz etkilendiği unutulmamalıdır. Kesim işlemi esnasında hijyenik kesim yerleri tercih edilmeli, kesimin gırtlak, atardamar-toplardamar ve nefes-yemek borusu ile birlikte olmasına özen gösterilmeli, kesim esnasında omuriliğin kesilmemesine dikkat edilmelidir ki erken kesilen omurilik nedeni ile kanın yeterince vücuttan atılamaması ile birlikte etin kalitesi ve dayanıklılığının kaybolacağı unutulmamalıdır.
Kesimde görev alacak kasap ve yardımcı personellerin sağlık kontrolleri yapılmalı, görevli personellerin görev alanını terk etmesinin kesim süresince önüne geçilmesi, önlük, çizme, bone, maske ve eldiven kullanılmasının sağlanması Covid-19 bulaş riskini azaltacağı unutulmamalıdır. Ayrıca kesimin Kurban Bayramının tüm günlerine yayılarak 1. , 2. ve 3. günü randevulu ve vardiyalı olması tedbirlerimizi daha güçlü kılacaktır. Kesim alanlarında maske ve fiziki mesafe kurallarına uyarken el dezenfektanları, sabun ve temiz su bulunması sağlanmalıdır. Ayrıca kurbanlıklar yatırılırken RUEF tekniği gibi tek kişilik yatırma teknikleri, ya da teknolojik imkanlardan istifade edilerek en az kişi ile yatırma bulaş ihtimalini azaltacaktır.
Bu bayram meteorolojik verilere baktığımızda 28-30 derece olan hava ısısı risk ekonomik değer olan derinin dikkatlice yüzülmesine özen gösterilmeli, daha sonra sindirim sistemi, iç organları ve göğüs bölgesindeki iç organlar patlatılmadan dışarı çıkartılmalı(iç organların çıkarılması işleminin 30 dakikayı geçmemesine önem verilmeli), sindirim sistemi içerisinde insanlarda enfeksiyon yapan hastalık etkenlerinin bulunduğu unutulmamalıdır.
Et ve et ürünleri bakteri üremesi için uygun ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyar rakamına ulaşmaktadır. Bu da bize hafif bakteri yüklü bir etin bir gecede dahi insan sağlığını nasıl olumsuz etkileyebileceği konusunda fikir vermektedir.Onun için muhafaza şartları önem taşımaktadır.
Kesim sonrası kurban etleri parçalar halinde güneş görmeyen serin(14-15 derece) bir yerde 5-6 saat et ısısının düşmesi için bekletilmeli, daha sonra üst üste gelmeyecek şekilde buzdolabına kaldırılmalıdır. Bu etlerin buzdolabında 5-6 günlük ömürlerinin olduğu unutulmamalı, aynı şartlarda kıymanın ömrünün 3 gün olduğu, uzun süreli muhafazanın -18 derecelik derin dondurucularda olabileceği unutulmamalıdır.
Sonuç olarak insanlarda görülen hastalıkların 60’ının gıda kökenli, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklandığı düşünüldüğünde yetkili idarelerce hijyenik kesim yerleri oluşturulmalı, Kurban Bayramında kesilen hayvanların kesimden önce ve kesimden sonraki muayenelerinin Veteriner Hekimler tarafından yapılması sağlanmalıdır.
Bu vesile ile 2020 yılı Kurban Bayramınızı kutlar saygılar sunarım “dedi
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.