Arı Zehiri Çalıştayı Düzenlendi
Arı Zehiri Çalıştayı Düzenlendi
Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Düzce Üniversitesi, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, çeşitli kuruluşlar ve arı yetiştiricilerin katılımıyla Düzce Üniversitesi cumhuriyet konferans salonunda Arı Zehiri Çalıştayı ve Arı Zehiri Üretim Kursu gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Düzce Üniversitesi, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, çeşitli kuruluşlar ve arı yetiştiricilerin katılımıyla Düzce Üniversitesi cumhuriyet konferans salonunda Arı Zehiri Çalıştayı ve Arı Zehiri Üretim Kursu gerçekleştirildi.
Çalıştay'a Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris ŞAHİN, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdürü V. Necdet ÇİÇEK, Bakanlık Hayvancılık Genel Müdürlüğü Kanatlı ve Küçük Evciller Daire Başkanlığı Şube Müdürü Melda KÖKSAL, Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı Sağlık Uzmanı Cihat Çelebi, çeşitli üniversitelerden akademisyenler, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya ŞAHİN, İllerden gelen Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanları, çok sayıda vatandaş ve arıcı katıldı.
Çalıştay hakkında Düzce Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.
“Çalıştay açılışında Bakanlık adına konuşma yapan Hayvancılık Genel Müdürlüğü Kanatlı ve Küçük Evciller Daire Başkanlığı Şube Müdürü Melda KÖKSAL; " Ülkemiz arı ırkları bakımından dünyada önemli bir gen merkezi olarak bulunmaktadır. Bakanlığımız uhdesinde Üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve TUBİTAK ile işbirliği yapmaktayız. Apiterapi ürünlerinden olan arı zehiri uygulamaları Sağlık Bakanlığının izni ile kurulan apiterapi merkezlerinin artışı üretim noktasında arı yetiştiricileri için sevindirici bir durumdur. Bakanlığımız arıcılarımıza ana arı, arılı kovan, alet ekipman ve güneş enerjisi sistemleri için desteklemeler vermekteyiz. Aynı zamanda 2008 yılından itibaren arıcılık kayıt sistemi devreye girerek tüm arıcılarımız kayıt altına alınmıştır. Arıcılarımıza vereceğimiz eğitimler ile hedeflerimiz arasında kovan başına arı ürünleri verimlerinin arttırılması bulunmaktadır." ifadelerinde bulundu.
Arı zehiri olarak bilinen ve son dönemde pek çok rahatsızlığa iyi geldiği çalışmalar ile ortaya koyulmuş olan arıcılık ürünü uygun bir teknikle arılardan toplanıp insanlığa yararlı olacak bir şekilde kullanılabilmektedir. Arı zehiri üretimi ile, arıcılıkta üretim çeşitliliği ve bu ürünlerin kaliteli üretimleri hem üretici hem de tüketici yönünden önem arz etmektedir.
İlimizde arıcılık 674 adet arı yetiştiricisi, 60.000 adet koloni sayısı ve yıllık 540 ton bal üretimi bakımından ülkemiz arıcılığında önemli bir yer tutmaktadır. Bölge iklimi, coğrafik yapısı, bitkisel ürün çeşitliliği ve ekolojisi ile önemli bir arıcılık merkezidir. Aynı zamanda 3 adet toplam 9.000 ana arı kapasiteli ana arı üretimi yapan işletmeler bulunmaktadır. Arıcılıktaki temel ürünün bal olmasına karşın, bal üretimi yanında diğer arı ürünlerinin beraber üretimi arıcılığın karlılığını artırmaktadır.
Aynı zamanda İl Müdürlüğünün Düzce Üniversitesi ve Arı Yetiştirici Birliği ile ortaklaşa yürütmekte olduğu çalışmalar ve araştırmalar sonucunda ülkemizin gen kaynağı olduğu tespit edilen Yığılca arısının ayrı bir ekotip olduğu ortaya konulmuştur. Yığılca İlçemizdeki arı ekotipinin tescil çalışmalarına ve damızlık ana arı üretimine destek olmak amacıyla Müdürlüğümüz, Düzce Üniversitesi ve Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği arasında protokol oluşturularak ana arı üretim ve ıslah projeleri uygulamaya konulmuştur. Islah Projesi uygulama arılığı Bakanlığımız yetkilileri ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya ŞAHİN tarafından ziyaret edilmiş ve gerekli bilgi alışverişinde bulunulmuştur.
Yığılca arısının tescil edilmesi amacıyla öncelikle bölgesinde koruma altına alınması ve ıslah çalışmalarının yürütülmesi için Bakanlığımızca Yığılca ilçe merkezli 15 km yarıçaplı alan izole bölge olarak kabul edilmiş olup, bölgeye kovan girişine izin verilmemektedir.”
Ahmet Alkan
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.