CHP Düzce İl Kadın Kolları Başkanı Aslıhan Kılıç’tan “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü” Mesajı:
CHP Düzce İl Kadın Kolları Başkanı Aslıhan Kılıç’tan “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü” Mesajı:
CHP Düzce İl Kadın Kolları Başkanı Aslıhan Kılıç’tan “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü” Mesajı: Kadınlar Güvende Olana Dek Mücadeleye Devam Edeceğiz!
CHP Düzce İl Kadın Kolları Başkanı Aslıhan Kılıç’tan “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü” Mesajı: Kadınlar Güvende Olana Dek Mücadeleye Devam Edeceğiz!
CHP Düzce İl Kadın Kolları Başkanı Aslıhan Kılıç, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında bir basın açıklaması yaparak kadına yönelik şiddetin önlenmesi için mücadeleyi güçlendirmeye çağrıda bulundu. İl Kadın Kolları Başkanı Aslıhan Kılıç, ülkemizde giderek artan kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddetin toplumsal bir sorun haline geldiğine dikkat çekerek, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için acil ve somut adımların atılması gerektiğini belirtti.
CHP Düzce İl Kadın Kolları Başkanı Aslıhan Kılıç, “Bugün, kadın cinayetlerinin önlenemediği bir toplumda, her gün yasta ve isyandayız. Kaybettiğimiz tüm kadınları saygıyla anıyoruz,” dedi. Kılıç, bu acının, 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde faşist diktatörlüğe karşı mücadele eden Mirabel kardeşlerin katledildiği 25 Kasım’ın Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ilan edilmesiyle tüm dünyada yankı bulduğunu hatırlattı. “Mirabel kardeşlerden bugüne, dünyada kadına yönelik şiddetle mücadelenin öncüsü hep kadınlar olmuştur ve olmaya devam etmektedir,” dedi.
Kılıç, kadına yönelik şiddetin temel nedenini erkek egemen toplumsal, siyasal ve ekonomik koşulların yarattığı eşitsizlik ve ayrımcılık olarak nitelendirdi. “Bu bir insan hakları ihlali ve ayrımcılık biçimidir. Şiddet, kültürel, ekonomik, coğrafi sınır tanımaksızın tüm dünyada artarak devam etmekte, küresel bir sorun olarak uluslararası mücadeleyi gerektirmektedir,” diye konuştu.
İstanbul Sözleşmesi'ne Geri Dönülmeli!
Aslıhan Kılıç, Türkiye’nin 2021 yılında İstanbul Sözleşmesi’nden bir kişinin kararıyla çekilmesinin kadınları şiddetten koruyacak kurumsal ve siyasi çözümleri zayıflattığını vurguladı. “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmeli ve 6284 sayılı kanun etkili bir şekilde uygulanmalıdır. Tüm koruyucu ve önleyici tedbirlerin uygulanması için bu yasanın takipçisiyiz,” dedi.
Kılıç ayrıca, CHP iktidarında Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulacağına dair taahhütte bulundu. Mevcut Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kadın politikalarını aile ile sınırlayan bir anlayışla yönetildiğini belirten Kılıç, kadınların toplumsal yaşamın tüm alanlarında güçlü bir şekilde var olabilmesi için bu değişikliğin gerekli olduğunu ifade etti.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede CHP’nin Somut Adımları!
Kadınların iş ve toplumsal hayata katılımını güçlendirmeye yönelik sosyal ve kültür politikalarının CHP’nin yerel yönetimlerde etkin bir şekilde uygulandığını belirten Kılıç, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gereken önlemlerin altını çizdi. Bu kapsamda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
1. İstanbul Sözleşmesi’ne Geri Dönüş: 1 Temmuz 2021'de çekildiğimiz İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmeli.
2. 6284 Sayılı Kanun’un Etkin Uygulanması: Kadınların yaşam hakkını güvence altına alan 6284 sayılı kanunun bütüncül uygulanması sağlanmalı.
3. Kadın ve Eşitlik Bakanlığı: Kadın politikalarını sadece aile ile sınırlandırmayan Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulacak.
4. Güvenli Toplum için Yasal Düzenlemeler: Kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini önleyecek yasal düzenlemelerin takipçisi olunacak.
5. Eşit İş, Eşit Ücret: Kadınların iş yaşamına katılımını artıracak ve eşit işe eşit ücret sağlayacak politikalar uygulanacak.
6. Eğitimde Eşitlik: Kız çocuklarının eğitim hakkı devlet güvencesi altında olmalı ve eğitim hakkını engelleyenlere yasal yaptırımlar uygulanmalı.
7. Afet Dönemlerinde Kadınlara Destek: Afet dönemlerinde kadınların karşılaştıkları zorluklara yönelik hızlı çözümler geliştirilmeli.
8. Dijital Şiddetle Mücadele: Kadına yönelik şiddet amaçlı dijital araç kullanımını engelleyecek yasal düzenlemeler yapılmalı.
9. Sağlık Hizmetlerine Erişim: Kadınların sağlık haklarına erişimi kesintisiz sağlanmalı.
10. Dezavantajlı Kadın Gruplara Destek: Engelli, genç, yaşlı, yoksul gibi dezavantajlı kadın grupların farklı ihtiyaçları dikkate alınmalı.
11. Kadınların Siyasete Katılımı: Kadınların siyasete güçlü ve eşit katılımını destekleyecek düzenlemeler yapılmalı.
Çare Eşitlikte, Çare CHP’de!
Aslıhan Kılıç, kadına yönelik şiddetle mücadelenin yalnızca kadın hakları değil, aynı zamanda toplumsal barış ve demokrasinin temeli olduğunu belirtti. CHP’nin tüm kadınları kapsayan ve onlarla birlikte mücadeleyi sürdüren bir yaklaşım benimsediğini vurgulayan Kılıç, “Çare sosyal demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan eşitliktedir. Bu ülkenin dört bir yanındaki tüm kadınların mücadelesinde onlarla birlikteyiz. Çare bizdedir,” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.