Women-Up projesi ile kayıtlı kadın istihdamını arttırmayı hedefleniyor
Women-Up projesi ile kayıtlı kadın istihdamını arttırmayı hedefleniyor
Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin (Women-Up), Medya Toplantısı Ankara’da yapıldı.
Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin (Women-Up), Medya Toplantısı Ankara’da yapıldı.
Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin (Women-Up), Medya Toplantısı Ankara’da yapıldı.
Kadınları desteklemek, rekabete daha dayanıklı hale getirmek ve temelde kayıtlı kadın istihdamını artırarak kayıt dışı istihdam oranlarını düşürmek amacıyla hayata geçirilen ve Avrupa Birliği ile ortaklaşa finanse edilen Women-Up projesinden 7 ilde toplamda 4 bin kadın işveren faydalanacak.
Projeyle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Cevdet Ceylan, sigortalı çalışmanın önemine vurgu yaparak, ‘’Sosyal güvenlik sistemimizdeki en önemli sorunlardan birisi kayıt dışı istihdam iken, bir diğeri de kadın istihdamının gelişmiş ülkelere nazaran istenilen seviyelerde olmamasıdır. Bu sorunlar sosyal güvenlik sistemine ve dolayısı ile ülke ekonomisine ciddi zararlar vermektedir.’’ ifadelerini kullandı.
Kadınların iş gücü piyasasına katılımının, ekonominin büyümesi ve kalkınması açısından çok önemli olduğunu belirten Ceylan, ‘’Kadınların iş gücü piyasasına katılımı, kadının ekonomik özgürlüğünü sağladığı gibi kendine olan güvenini ve toplumsal saygınlığını da artırmaktadır. Ancak dünyada ve Türkiye'de erkeklerin istihdam oranı karşılaştırıldığında, kadınlarda istihdam oranının daha düşük olduğu görülmektedir. Kadınlarda istihdam oranları; 2020 yılı verilerine göre Türkiye'de yaklaşık yüzde 26 iken, OECD ülkelerinde yüzde 48, Avrupa Birliği ülkelerinde ise yüzde 62'dir.’’ dedi.
Kayıt dışı çalışma oranı yüzde 27 seviyesine düştü
Ceylan, kadınlarda kayıt dışı çalışma oranının düştüğünün altını çizerek, ‘’Kayıt dışılık 2002 yılında yüzde 52 seviyesinde iken bugün yüzde 27 seviyesine kadar inmiş durumda. Son 10 yılda kadınların kayıt dışı çalışma oranı 21 puan düşerken, erkeklerde 10 puan düşüş yaşanmıştır. Yani kadınlarda kayıt dışı istihdam oranında erkeklere kıyasla 2 kat bir azalma gerçekleşmiştir. Öte yandan, küçük işletmelerde kayıt dışı istihdam oranı genele kıyasla oldukça yüksektir. 10 ve daha az işçinin çalıştığı küçük ölçekli iş yerlerinde kayıt dışı istihdam oranı yüzde 54 dür.’’ şeklinde konuştu.
Kadın istihdamını artırmaya yönelik düzenlemeler yapıyoruz
Türkiye’de sosyal güvenlik sistemiyle kadınlara yönelik birçok pozitif ayrımcılığın yapıldığını söyleyen Ceylan, 2021 yılında kadın sigortalı sayısının yaklaşık 5,1 milyon kişiye ulaştığını kaydederek, ‘’Özellikle sosyal güvenlik reformu hayata geçirilirken engelli çocuğu bulunan kadın sigortalılara bir nevi yıpranma hakkı verildi. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanlara istihdam teşvikleri sağlandı ayrıca kadınların Avrupa Birliği ile ortaklaşa finanse edilen hibe projelerinden yararlanmaları sağlandı. İlave olarak mevzuatımızda doğum borçlanması, emzirme ödeneği ve evlenme ödeneği gibi pozitif ayrımcılığa yönelik düzenlemeler de yer almaktadır. Kadın istihdamını artırmak için yapılan bu düzenlemeler ile 2022 yılında yaklaşık 1 milyon olan kadın sigortalı sayısı en son açıklanan verilere göre 2021 yılının Kasım ayında yaklaşık 5,1 milyon kişiye ulaşmıştır.’’ dedi.
Hibe başvuruları devam ediyor
Projenin hibe başvurularının başladığını ifade eden Başkan Ceylan, ‘’Hibe başvuruları 21 Şubat tarihinde başlamış olan proje Ankara, İstanbul, Samsun, Aydın, Denizli, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinde uygulanacak olup bu tarihten itibaren ilave istihdam sağlayan işverenlerimiz projeden faydalanabilecektir. Yine proje kapsamında 4 bin kadın işverenimiz projeden fayda sağlayacak olup yanlarında çalıştıracakları 4 bin kadın işçimiz de istihdam edilmiş olacak. Proje kapsamında, özellikle küçük ölçekli, işçi sayısı 9 ve daha aşağıda olan işverenler ilave kadın istihdamı sağlamak koşulu ile projeden faydalanacaktır. Projeden yararlanmaya hak kazanan işverenlerimize 2022 yılı için aylık 3 bin 984 TL hibe desteği sağlanacak.’’ diye konuştu.
Soru cevap kısmında Sigorta Primleri Genel Müdürü Savaş Alıç’ın proje ile ilgili soruları yanıtlamasıyla devam eden toplantı, Proje Ekip Lideri Dilşad Taşkın Kuveloğlu’nun sunumu ile son buldu.
Toplantıya, SGK Sigorta Primleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Köse, SGK Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Bahattin Topuksak ve Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürü Hacı Ali Hasgül katıldı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.