Tarihimizden edindiğimiz birikim ve kültür ile Din, dil, ırk, mezhep, inanç ayrımı yapmadan tüm insanlığın kendi din, dil, kültür, geleneklerini yaşamalarına saygı duyuyor. Herkesin de bir birine saygı duyması gerektiğine inanıyorum. Çünkü saygının olduğu her ortamda sevgi kendiliğinden doğar.
Tüm Hristiyan dostlarımım Noel’leri kutlu olsun.
Hristiyan dünyasın da,24 Aralık’ı 25’ine bağlayan gece Noel Bayramı olarak kutlanmaktadır. Noel, ‘doğum’ demektir. Noel, Hz. İsa’nın doğduğu güne verilen addır. Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş, Milat Yortusu adlarıyla da anılan Noel, Hristiyanlar tarafından tüm dünyada kutlanıyor. Bizde ki adıyla Yılbaşı yeni bir yılın kutlanması olup Noel ile Hristiyan inanışında “Kurtarıcı Mesih” olarak kabul edilen Hz. İsa’nın doğum gününün geleneksel olarak kutlandığı Bayramdır. Bu bayramda genel olarak aileler bir araya gelerek birlikte olup özenle hazırlanmış sofralarda özenle hazırlanmış yemekleri yiyip şükran duaları ederler.
NOEL AĞACI
Hz. İsa’nın doğum günü olarak kutlanan Noel’de ağaç süsleme geleneği oldukça eski zamanlara dayanır.20.Yüzyılın başlarından itibaren Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, Noel bir hatırlanma hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir hediyeleşme bayramı olarak ta kutlanmakta. Burada Noel Baba figürü büyük rol oynamakta olup Noel Baba Figürünü, gören hemen hemen herkesin aklına ilk gelen hediye alıp hediye vermektir. Ülkemizde de bazı Vatandaşlarımız evlerine Noel ağacını kurup rengârenk süslerle evleri ile birlikte ruhlarını şenlendiriyorlar. Ayrıca artık nerdeyse tüm Büyükşehirlerimiz Cadde ve sokaklarımızı süsleyerek pırıl pırıl, ışıl ışıl, rengârenk bir şehir yaratıyorlar. Tüm bu ışıklar süsler insana yaşama sevinci, enerjisi vermekte. Sırf o güzelliği görebilmek için evinden çıkan yaşlılarımıza, engellilerimizi adeta motive ediyor.
NOEL KUTLAMALARI YURTDIŞINDA OLDUKÇA RENKLİ GEÇER.
Noel hazırlıkları aylar öncesinden başlar. Hristiyanların İsa’nın doğumunu bekledikleri döneme “Advent” dönemi denir.24 Penceresi olan advent takvimleri hazırlanır bu takvimde her pencerenin ardına resimler veya bazı ufak hediyeler, şekerlemeler gizlenir, her gün bir tanesi açılır. Advent mumları yakılır. Doğu Ortodokslarda ise Noel Jülyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocakta Kutlanmaktadır. Tarihsel geçmişe bakıldığında Noel Bayramının temelinde antik çağlardan beri kullanılan Pagan kış festivalleri olan Yule ve Saturnalia Bayramları ile bir özdeşlik göze çarpmaktadır.
Roma imparatorluğu döneminde imparatorluk Hristiyanlığı kabul edince yerel halkında benimsemesi için pagan bayramlarını sanki Hristiyan bayramı gibi dini bayram olarak kutlamaya başlamıştır.
Tüm Hristiyan dünyasının ve Hristiyan Dostlarımızın Noel’leri kutlu olsun. Mutlu Noeller.