Bayram'ın eskisi olurmu bilmem,fakat çok kullanılan tabirle Ah !!!! Şu eski bayramlar özlemiyle geyik yapanları çok gördüm .
Vay!!!!!! eski bayramlar şöyle olurdu !!.Salıncaklar kurulurdu.Yarışmalar yapılırdı !! Mantarlar patlatılırdı!! Çocuklar sevindirilir,yaşlılar ziyaret edilip elleri öpülürdü.O gün işe gidilmez,fabrikalar durur işyerleri açılmazdı.Uzaklarda bulunan akrabalar ziyaret edilir,akrabalık bağları kuvvetlendirilirdi.Çocuklar bayramların yolunu gözler büyüklerden harçlık alırlardı,Fakirlere sadakalar verilir yoksullukları kısmen giderilirdi.
Şimdi bayramlar eskidiği için mi aynı coşkuyu duymuyoruz ? Yoksa yeni bayramlara ihtiyaç duyduğumuz için mi eski bayramlara ilgi duymuyoruz?
Önce dini bayramlara bakarsak islam dini ve onun kuralları toplumda çok büyük heyecanlar yaratmış,getirmiş olduğu yenilikler toplumun yüzünü ağartmış,bir anlamda insanlığın temelini atmış ve asırlardır bu coşku nesilden nesile sürmüştür.Aynı dine mensup olanlar yerel farklılıklara rağmen bayramları aynı coşkuyu duymasalar bile birlikte kutluyorlar.
Birde milli bayramlar vardır Onların da milletlerin varoluşlarıyla ilgileri vardır...23 NİSAN,,29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI,30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI,19 MAYIS gibi...Bu bayramlar da millet tarafından kabul görmüştür.Bazı yöneticilerin bayram saydığı fakat toplumda gerekli coşku ve heyecanı uyandırmayan bayramlar da olmuştur.Bu bayramlar çok daha çabuk eskimişlerdir, Ortaya çıkan gerçek' ESKİ BAYRAMLAR değil,Bayramların eskidiğidir.AnlaşılanToplum tarafından kabul gören yeni bayramlar oluşuncaya kadar tadı-tuzu olmasa da eski bayramları kutlamaya devam edeceğiz.