Dünya’yı etkisini alan Coranavirüs mikrobu ile uğraştığımız şu günlerde, bir yanda Kütüphaneler haftasının 56.yılını kutlarken, bir yandan Coranavirüs telaşı da beraberinde yaşıyoruz.
İlk emri “Oku” olan bir inancın mensupları olarak, ne yazık ki okumayan bir toplumuz. Kütüphaneler Haftası’nı kutladığımız bu günlerde, biz de birkaç kelam edelim istedim. Okumak, eğitim ve kütüphanecilik Türk-İslam kültüründe çok önem verilen bir mesele aslında. Medeniyetimiz, asırlar boyunca tarihe çok önemli eserler bırakmıştır. Orta Asya’dan Anadolu coğrafyasına kadar Türk-İslam Medeniyeti tarihe çok önemli kitaplar bırakmıştır. Ancak böylesine köklü bir medeniyetin mensupları bugün ne yazık ki okumuyor, araştırmıyor. Hele ki sosyal medyanın ortaya çıkışı, internet kültürünün yaygınlaşması, kütüphane ve kitaba olan ilgiye azaltırken, üşengeç bir toplum yapısı oluştu. 21 yıllık gazetecilik hayatımı geride bırakan ben her 15 günde birde köşe yazıları yazıyorum, Düzce’ye 10 Adet kitap kazandırmanın gururunu yaşıyorum, tarihe eser bırakan araştırmacı gazeteci olarak, ben ilime ve kütüphaneciliğe büyük önem veriyorum.
Hepimizin kütüphanecilere ödenemeyen bilgi borcu vardır. Belli yaşlarda, belli dönemlerde onların yardımıyla, katkısıyla başarılı olmuşuzdur.Eğer araştırma, inceleme mesleğinizin vazgeçilmez bir parçası ise kütüphaneye ihtiyacınız bir ömür boyu sürecektir.
Eskiden belli saatlerde açık olan kütüphanelerimizin çoğu şimdi kapılarını 24 saat açık tutuyor. Çalışan, gündüz işinden ayrılamayanlar da bu saatler içinde kütüphaneye gidebiliyorlar.Kütüphaneler artık sadece kitap okuyanların mekânı değil, bir ailenin zamanını geçirebileceği, kitaptan DVD’ye, CD’ye kadar her olanağın bulunduğu bir yer haline geldi. Teknolojinin okuma yöntem ve alışkanlıklarımızı etkilediği bu çağda kütüphaneler bilginin ve kültürün kaleleri olma özelliğini korumaktadır. Çünkü kütüphaneler kitapların yalnızca muhafaza edildiği binalar değildir.
Bir ülke veya bir şehir için övünç kaynaklarıdır. İnsanlar için bir hatırlatmadır. İyi dinlediğimizde her kütüphane bize ayrı ayrı gerçeği fısıldar. Şehir kütüphanelerinde yüzlerce yılın birikimi durmaktadır.Düzce il Kütüphanesinde güler yüzlü personelle birlikte çok güzel bir sinerji yakalamış durumda olup,insanların kütüphaneye olan ilgilerinin daha da arttığı görülmektedir.Üye sayısınında 26577 olan kütüphanede üye sayısının dahada artacağı söz konusu olurken,.Düzce ilçerinde Gümüşova hariç bütün ilçelerimizde Kütüphane mevcuttur.Gümüşova ilçesinde en yakın zamanda kütüphanemizi açılacak
İşte Kütüphaneler Haftası bu yüzden kutlanır.Bütün kütüphanecilerin, kütüphaneci dostlarımın, bizi bilgilendirenlerin haftasını kutluyorum.