Düzce belediyesi tarafından her yıl düzenlen Yağlı güreşlerin 14.sı geçtiğimiz yıl iptal edildi.Son günlerde Düzce’mizde spor tesisleri adına hiçte iyi şeyler söylenmiyor.Bazı spor tesislerin yıkılacağı ve yerine millet bahçesi olacağı ifade edilirken,Düzce spor kamuoyu rahatsız olduğu kulaktan kulağa dolaşıyor.Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda Düzce belediye başkanı Faruk Özlü’nün Konuralpteki ofisinde Düzce’li bazı sporseverler ve bazı Düzce Yerel Basın heyetini konuk etti.Davetin konusu Nurettin Zafer stadı,18 Temmuz stadı,18 Temmuz Tenis sahası,18 Temmuz spor salonu,Gençlik spor müdürlüğü ve Bahçeşirdeki yağlı güreş arenasını yıkılacağı söz konusu idi.
Başkan Özlü herkesi dinlemiş,konuşmalardan sonra bu tesislerin yıkılacağını ve yerine millet bahçesi olacağını ifade etmişti.Spor heyeti oradan çok üzgün bir şekilde ayrılmıştı.Ben o tesislerle bir yazı yazmiyacağım,ama ben şimdi sizlere Bahçeşehirdeki Dünya şampiyonumuz Güreşçi Çolak İsmail Güreş Arenası ve Geleneksel Güreşlerin neden iptal olduğu yönünde ve yıkılmasıdır. Düzce Güreş camiası bu konuda rahatsız olurken,Türkiye'de Kırkpınardan sonra ikinci Güreş sahası olarak gösterilen ve Güreş camiası tarafından övgü ile söz edilen Güreş sahasının yıkılmasının ardından Türkiye genelinden tepkilerde çığ gibi büyüyor. 14.düzenlenecek Güreş festivali geçtiğimiz yıl yapılmamıştı,bu yılda yapılmayacak olması çok üzücü bir olay.Düzcemiz şimdiye kadar çok ünlü Olimpiyat şampiyonları yetiştirmesine rağmen,bu güreş festivalinin yapılmaması tepki çekmişti.Ardından o güzelim Güreş sahasında yıkılmasından sonra Düzcemizde yağlı güreş ateşinin sönmemesi için acilen çalışmalar yapılması gerektiği konusunda istişarelrin olması gerekirken bunların yaşanması Düzce spor kamuoyunu rahatsız etmeye devam ediyor .
Şimdi gelelim kafamızdaki sorulara;
- Türkiye’nin ilk büyük güreşleri arasında yer alan Tarihi Düzce Yağlı Güreşleri neden yapılmıyor?
- Yağlı Güreş düzenleyen Kentler Birliğinden neden ayrılındı?
- Güreşin belediyeye maliyeti ne kadar?
- Biz güreşleri iptal ettik güreş arenasını yıktık derken, kendiniz inanıyor musunuz?
- Neden Türkiye genelinde 2. olan Güreş sahası neden yıkıldı
Hiçbir gerekçe gösterilmeden Güreşin iptal edildiği ve Arenanında yıkıldığı sporseverleri rahatsız ederken, "Ata sporumuzu yapmamız ve bu kültürü, geleneklerimizi yeni nesille sevdirme çabamız maalesef engellenmiştir. Güreş, göçebe pek çok toplumda olduğu gibi binlerce yıldır Türk toplumunda da büyük karşılığı olan bir spor haline gelmiştir. Güreşte; cesaret, güç, mertlik, dürüstlük, çeviklik ve beceri gibi özelliklerin bulunması ve Türk karakterine çok uygun bir spor dalı olması nedeniyle atalarımızdan günümüze kadar tüm Türk toplumlarında sevilmiş ve önemsenmiştir. Hem kültürümüzün bir parçası, hem de geleneği olan güreş sporu içinde belki de Yağlı Güreşler en çok ilgi ve beğeni toplayan branştır. Bugün ülkemizin yurtdışı tanıtımlarında bile er meydanında yağlı güreş yapan pehlivanlar gösteriliyor. 657 yıllık bu gelenek ülkemizdeki milyonların yanı sıra yurtdışından gelenler tarafından bile büyük ilgi ve alaka ile takip ediliyor.Şimdi sıra Haşim Keleş İhtisas Güreş Spor Salonundamı acaba akla geliyor.Değerli okurlarım ben yanlız Güreşe değindim malumunuz diğer spor salon ve sahalarıda yıkılacağı dedikoduları ayyuka çıkmış durumda, Bize düşen görev Düzce sporuna hep birlikte sahip çıkmamızdır
Benim çok sevdiğim bir sözle bugünkü yazımı noktalıyorum.
Geçmişine sahip çıkmak, geleceğe yön vermektir.
Saygılarımla…